شنبه ٣١ تير ١٣٩٦
رياست
تاريخچه بيمارستان
رسالت بيمارستان
چارت سازمانی
بيمارستان برادران شهيد مبينی
کميته ها
اعتبار بخشی
بخشهای درمانی واداری
اطلاعات پزشکان
واحد آموزش
اطلاعات مربوط به بيماران وپرسنل
فرم رسيدگی به شکايات
نوبت دهی اينترنتی
تماس با ما
مراقبتهای پس از زایمان

مراقبت های پرستاری بعد از زایمان

تعریفی از مراقبت پس زایمان :

دوران بعد از از زايمان از زمان خاتمه زايمان شروع مي شود و تا زماني که تغييرات ايجاد شده در بدن در اثر حاملگي به فرم قبلي خود برمي گردد ، ادامه مي يابد ، اين زمان به طور معمول حدود ۴۰ روز طول مي کشد.

اهميت مراقبتهاي بعد از زايمان :

دوران بعد از زايمان زمان بسيار حساسي است که مادر دراين دوران در معرض خطرات احتمالي است ،‌ بنابراين مراقبت از مادر در اين دوران بايد جدي گرفته شود، ده روز اول بعد از زايمان مرحله بسيار حساسي است زيرا بيشترين تغييرات بدن مادر در اين دوران اتفاق مي افتد و نيز به علت مسائلي چون خونريزي ، تغييرات فشار خون و ... احتمال بوجود آمدن عوارض در اين دوران بيشتر است.

تغذيه در دوران پس از از زايمان:

زايمان و شيردهي موجب افزايش نياز مادران به مواد مغذي مي گردد،لذا به منظور تأمين مواد مغذي از دست رفته در اين دوران و نيز توليد شيرکافي براي رشد و تکامل نوزاد ، ضروري است زنان شيرده از مواد غذايي متنوع تر(انواع مواد غذايي) و به مقدار بيشتر در مقايسه با زمان قبل از بارداري استفاده نمايند به ويژه مادراني که در زير به آنها اشاره شده است:

- مادران نوجوان شيرده (زير ۲۰ سال)

- مادراني که بيش از يک نوزاد را شير مي دهند.                    

- مادراني که لاغر هستند .

- مادراني که در زمان شيردهي دچار حاملگي ناخواسته شده اند .

- مادراني که در اين دوره خونريزي زياد دارند.

خانمي كه زايمان كرده است در واقع مسئول تغذيه خود و نوزادش مي‌‌باشد، پس بايد رژيم غذايي خود را با دقت انتخاب كند. رژيم بعد از زايمان بايد با دقت دوران بارداري رعايت شود. خوردن همه مواد مانند حبوبات و دانه‌هاي مغذي، ميوه‌هاي تازه، سبزيجات و غذاهايي كه پروتئين و كلسيم وآهن را به فراواني فراهم مي‌‌كنند بايد مورد توجه قرارگيرد.

متخصصان و كارشناسان در بحث‌هاي پرستاري مادران توصيه به اضافه كردن انرژي به ميزان 500 كالري در روز را دارند. به طور متوسط اكثر زنان شيرده روزانه 2700 كالري انرژي نياز دارند. خوردن كمتراز 1800 كالري در روز منجر به كاهش توليد شير و ضعف مي‌‌شود. در اين دوران، شيردهي و آزاد شدن اكسي توسين (هورمون آزاد شده از هيپوفيز) باعث مي‌‌شود كه مادر احساس تشنگي بيشتري بكند. به همين دليل مادر در اين دوران بيشتر از بقيه مواقع آب مي‌‌نوشد و اگر چه كه تاثير زيادي در تامين شير ندارد ولي دانشكده متخصصين زنان و مامايي آمريكا نوشيدن حداقل 8 تا 12 ليوان آب در روز را به مادران توصيه مي‌‌كند.

توصيه هاي دوران بعد از زايمان:

 - ناحيه تناسلي رابا آب پس از هر بار دفع ادرار و اجابت مزاج به ويژه در طول مدت خونريزي شستشودهید.

- محل بخيه ها با مواد ضدعفوني کننده طبق توصيه پزشک يا کارمند بهداشتي شستشو و تمیز نگه دارید.

- در ۲۴ ساعت اول بعد از زايمان از بستر بر خاسته و حرکت کنيد.

 - لباسهاي زير و نوارهاي بهداشتي در فواصل کوتاه تعویض گردد وپس شستشو و خشک نمودن آنها در معرض نور آفتاب (اتو نمودن لباس ها) دوباره استفاده کنید.

- حداکثر تا ۲ ساعت پس از زايمان شيردهي را آغاز کنيد.

- پس از هر بار شيردهي يک قطره شير را روي نوک پستان قرار داده و بگذاريد در معرض هوا خشک شود .

- بنا به ميل و تقاضاي شيرخوار ، ‌کودک را شير دهيد     

- محل برش اپی زیاتومی معمولاً پس از 3هفته ترمیم می شودو نخ بخیه محل برش سزارین پس از ۷  تا ۱۰روز نیاز به کشیدن دارد.

 نکته: مادر بايد در مورد مصرف غذاهاي آلرژي‌زا دقت كافي داشته باشد، زيرا نوزاد به يك سري از مواد غذايي كه مادر مي‌‌خورد حساس بوده و پاسخ آن را به صورت علايم پوستي نشان مي‌‌دهد. مصرف بعضي از غذاها توسط مادر باعث قولنج معمولي در نوزاد مي‌‌شود. از جمله كلم و شير گاو.

نکته : آمپول رگام را در مادر ارهاش منفی با همسر ارهاش مثبت درصورتی که هنگام زایمان دریافت نکرده باشد، طی   72ساعت اول پس از زایمان به صورت عضلانی تزریق کنید.