رحم دو شاخ
رحم دو شاخ یک اختلال مادرزادی در تکامل رحم میباشد که در آن قسمت تحتانی رحم طبیعی ولی قسمت فوقانی آن غیر طبیعی و دوگانه است. در حین تکامل جنین دو شاخ رحم باید به هم متصل شوند و تنه اصلی رحم را ایجاد کنند بر حسب نوع اختلال گاهی فقط قسمتی از شاخها بهم نچسبیدهاند که به آن رحم دو شاخ نسبی میگویند و گاهی دو شاخ به طور کامل نچسبیدهاند که به آن رحم دو شاخ کامل میگویند. حدود 5/0-1/0 درصد خانمها مبتلا به این مشکل هستند این بیماری اکثراً بدون علامت است و هنگام بارداری یا گاهی حتی هنگام زایمان تشخیص داده میشود. گاهی به طور اتفاقی در سونوگرافی رحم قبل از بارداری کشف خواهد شد. رحم دو شاخ دارای اثرات سوء به روی بارداری میباشد و این بیماران در بارداری حتماً باید تحت نظر متخصص باشند و کلاً حاملگی این گروه جزء حاملگیهای پر خطر محسوب میشوند. این اثرات سوء عبارتنداز:
سقطهای مکرر
زایمان زودرس که میزان آن 25- 15 درصد است.
وضعیت غیر طبیعی جنین در رحم
تأخیر رشد جنین که میزان وضعیت بریچ (سر پا بودن جنین) حدود 50-40 درصد است.
درمان:
اگر خانمی مبتلا به سقطهای مکرر یا زایمانهای زودرس شود که دلیل واضحی برای آن پیدا نشود باید این اختلال با جراحی اصلاح شود.
(بیمار خانم 25 ساله بارداری اول که در اولین سونوگرافی رحم دو شاخ گزارش شده بود و خوشبختانه بیمار 9 ماه بارداری را بدون عارضه طی کرد و در هفته 39 بارداری به علت بریچ بودن جنین تحت سزارین قرار گرفت و خوشبختانه نوزاد ظاهراً سالم بدون اختلال رشد با وزن 25/3 کیلو گرم متولد شد و هنگام سزارین رحم دو شاخ کامل بود، یعنی دو رحم مجزا تا ناحیه گردن رحم وجود داشت که در ناحیة گردن رحم بهم وصل شده بود و حاملگی در شاخ سمت راست رحم جایگزین شده بود.)