با توجه به اهميت و لزوم آموزش در زمان وقوع بلایا و حوادث طبیعی، بدینوسیله نکات آموزشی زیر، در حین و بعد از بارندگی ها وسیلاب، به استحضار هموطنان و همشهریان گرامی می رسد.
نکات آموزشی در زمان وقوع بارش های شدید و سیل:
1- در صورت مشاهده جریان آب مسیر خود را تغییر دهید؛ هرگز در جریان آب شنا نکنید.
2- از قدم زدن و یا رانندگی در جریان آب خودداری کنید.
3- جریان سیلاب به ارتفاع 15 سانتی متر به دلیل سرعت بالا می تواند تعادل یک فرد بالغ را بر هم زده و وی را غرق نماید.
4- تنها وجود جریان آب به ارتفاع 60 سانتی متر می تواند خودروی شما را با خود جابجا کند.
5- در زمان وقوع سیلاب، هرگز به تنهایی در این مسیرها تردد نکنید.
6- در صورت وجود احتمال سیل برق آسا، فورا به مناطق مرتفع حرکت کنید؛ سیل برق آسا اولین علت مرگ های ناشی از مخاطرات آب و هوایی است.
7- در صورتی که آب ناشی از سیل، خودروی شما را در بر گرفته ولی این آب در حال حرکت نمی باشد، خودرو را رها کرده و به مناطق مرتفع بروید؛ درصورتی که به هنگام وقوع سیل در حال رانندگی هستید، مراقب پیچ های جاده، شیب ها و سیم های برق باشید. توجه داشته باشید که ترمز اتومبیل در آب کار نمی کند، بنابراین با دنده سنگین حرکت کنید.
8- در زمان بارش های شدید از استقرار در مسیر حرکت آب، رودخانه و نهرها پرهیز کنید؛ این مناطق می تواند به سرعت در اثر سیل تحت تاثیرقرار گیرد و فرصت کافی برای توجه به هشدار در این مناطق وجود ندارد.
9- در مناطق سیل خیز، لازم است مردم منطقه با سامانه های هشدار اولیه آگاه باشند. منظور از هشدارهای اولیه مخاطرات این است که خانواده باید از حوادثی که آنها و محله آنها را تهدید می کند، آگاه باشند. این هشدارها می تواند به شکل صوتی )آژیر و ...( یا دیداری یا اخبار صدا وسیما باشند.
10- برای اطلاع از احتمال وقوع سیل، تلویزیون و رادیوی خود را روشن نگه دارید تا از آخرین اخبار مربوط به وضعیت آب و هوا مطلع شوید.
11- منطقه مرتفع در محل زندگی خود را از قبل شناسایی کنید و در صورت دریافت هشدار، به سرعت به آن منطقه حرکت کنید.
12-کیف اضطراری خود را از قبل آماده کنید؛ این کیف حاوی چراغ قوه و باتری اضافه، مقداری پول، وسایل کمک های اولیه، اسناد ومدارک مهم)مدارک شناسایی و اسناد و ...(، مقداری آب و غذای پرانرژی یا کنسرو شده، داروی افراد بیمار، نیازهای گروه های ویژه مانند کودکان، پتوی گرم، لباس، شنل بارانی و لوازم کمک های اولیه می باشد؛ باید توجه داشت که این موارد باید در پلاستیک نگهداری شود تا در اثر نفوذ آب خیس نشوند.
13- برای حفظ وسایل منزل، بهتر است کلیه اثاثیه مهم منزل به بالاترین طبقه منتقل شود.
14- وسایل برقی را از پریز جدا کنید و در صورتی که دست و یا لباس شما خیس می باشد، از تماس با وسایل برقی خودداری کنید تا از برق گرفتگی شما جلوگیری شود.
15- محل نصب کنتور را در ارتفاع مناسب پیش بینی کنید و آن را به گونه ای بپوشانید که در اثر بارش های شدید و یا سیل خیس نشود.
16- جهت رعایت احتیاط می توانید جریان کلی برق محل سکونت خود و شیر گاز را ببندید تا از آتش سوزی احتمالی و یا انفجار پیشگیری کنید.
17- وقوع سیل بسیار سریعتر آن است که شما تصور می کنید. بنابراین به سرعت به مناطق مرتفع محله خود و یا طبقات فوقانی منزل بروید.
بعد از وقوع سیل:
قبل از ورود به منزل از استحکام سازه ای آن مطمئن شوید؛ زمانی به منزل خود بازگردید که مسئولین محلی اعلام شرایط عادی نموده و اعلام نمایند که اکنون شرایط برای بازگشت شما امن است؛ قبل از ورود به منزل از عدم وجود خطر برق گرفتگی، انفجار، آلودگی با فاضلاب و ... مطمئن شوید.
1-در منطقه سیل زده مراقب مارگزیدگی باشید، زیرا سیل مارها را از لانه خود بیرون می کشد.
2- پس از سیل احتمالی شیوع بیماری های عفونی مانند عفونت دستگاه گوارش ناشی از انواع میکروب ها وجود دارد، لذا ضروری است به بهداشت فردی، عمومی، آب و غذا توجه ویژه نمایید.
3- پس از فروکش کردن سیل و سیلاب، سریعاً نسبت به پاکسازی خانه و محل سکونت خود اقدام نمایید.
4- تا زمان اطمینان از سالم بودن آب شرب که ممکن است به علت سیل آلوده شده باشد، از آب بطریی استفاده کنید.
5- از مصرف مواد غذایی تماس یافته با سیلاب خودداری کنید.
6- تماس خود را با آب باقیمانده از سیل به حداقل برسانید چرا که احتمال آلودگی شدید آن، قابل توجه است.
7- پس از ورود به منزل کلیه وسایلی که به آب سیل آلوده شده اند )مبلمان و اثاثیه منزل و ...( به علت آلودگی باید ضدعفونی شوند.
8- برای بازگشت به منزل خود، در مسیرهایی که در آنها سیل فروکش کرده است، مراقب اشیاء شناور در سیلاب و یا باقی مانده از سیل در مسیر حرکت باشید؛ حرکت سیلاب موجب شسته شدن جاده ها و راه ها می شود.
9-از ایستادن در لب پرتگاه ها پرهیز کنید، زیرا ممکن است رانش زمین به دنبال سیل، خطر جدی را متوجه شما نماید.
10- از تلاش برای رانندگی در مسیرهایی که هنوز سیلاب در آنها در جریان است، خودداری کنید.
11-از تماس با آب های سطحی پرهیز کنید، زیرا ممکن است به علت وجود سیم های برق، دچار برق گرفتگی شوید.
12- در صورتی که منزل یا محل کار شما بیمه در برابر خسارات سیل می باشد، به منظور دریافت غرامت، از صدمات و خسارات عکس تهیه کنید.
معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
واحد مدیریت خطربلایا