دکتر فاطمه نوده معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار گفت: در سال 1398 در دانشگاه علوم پزشکی سبزوار تعداد 7430 مورد غربالگری كم كاری تیروئید انجام شده است که از این تعداد49 مورد مشکوک به كم كاری تیروئید تشخیص داده شده اند.
رئیس مرکز بهداشت سبزوار ادامه داد: پوشش برنامه غربالگری كم كاری تیروئید در شهرستان سبزوار و دیگر شهرستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی سبزوار 100 درصد بوده است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار در ادامه گفت: از کل نمونه های گرفته شده از نوزادان 92 درصد با همکاری والدین نمونه گیری در موعد مقرر یعنی فاصله تولد 3 الی 5 روزگی انجام شده است که بالاتر از حد انتظار کشوری می باشد و 8 درصد نمونه ها با تاخیر گرفته شده است، که از تمام همشهریان عزیز خواستاریم در زمان تولد نوزادان خود و فامیل اهتمام ویژه ای در مراجعه به موقع (3 تا 5 روز بعد از تولد) به مراکز خدمات جامع سلامت منتخب جهت نمونه گیری کف پای نوزادان داشته باشند.
وی با تاكید بر اینكه كم كاری تیروئید نوزادان یكی از علل مهم عقب افتادگی ذهنی در كودكان است افزود: در صورت وجود كم كاری تیروئید در جنین، اختلالاتی در ارگانهای مهم از جمله سیستم عصبی مركزی و اسكلتی ایجاد می شود که باعث عقب ماندگی ذهنی کودکان می شود.
دکتر نوده بیان كرد: بیشتر نوزادان در بدو تولد به طور كامل طبیعی به نظر می رسند در حالیكه برخی از آنها به بیماری كم كاری تیروئید مبتلا هستند؛ تشخیص دیر هنگام بیماری و شروع درمان با تاخیر آن موجب عقب افتادگی ذهنی و اختلال در رشد و نمو نوزاد می شود.
دکتر نوده گفت: انجام غربالگری نوزادان در هر جامعه ای، موجب شناسایی زودرس بیماران مبتلا به كم كاری و درمان سریع و جلوگیری از بروز عوارض و كاهش آلام خانواده ها می شود.
وی افزود: كم كاری تیروئید نوزادان نوعی بیماری كم علامت است و فقط در حدود پنج درصد موارد، در روزهای اولیه پس از تولد دارای علائم بیماری هستند.
رئیس مرکز بهداشت شهرستان درباره اصول غربالگری كم كاری تیروئید نوزادان اظهار داشت: در برنامه غربالگری كم كاری تیروئید نوزادان در ایران، نمونه گیری خون از پاشنه پا در روزهای سه تا پنج روز نخست تولد بر كاغذ فیلتر مخصوص و مورد تایید وزارت بهداشت صورت می گیرد.
وی بیان كرد: در بیشتر نوزادان تحت درمان، با افزایش سن، دوز دارو افزایش می یابد و تعدیل دوز دارو باید به صورت جزیی و با تجویز پزشك صورت گیرد. که در صورت تشخیص به موقع در 100 در صد موارد با دارو قابل درمان و پیشگیری از عقب ماندگی ذهنی می باشد.