روابط عمومی معاونت بهداشتی / دکتر فاطمه نوده معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار گفت: کلیه زوجین متقاضی ازدواج از نظر تالاسمی بررسی می شوند که تشخیص آن با انجام یک آزمایش خون ساده صورت می گیرد.
وی ادامه داد: در دانشگاه علوم پزشکی سبزوار طی سال 1398 تعداد 3 هزار و 757 زوج قبل از ازدواج غربالگری شده اند.
دکتر نوده گفت: در صورتی که زوجین هر دو ناقل تالاسمی باشند احتمال به دنیا آمدن نوزاد ماژور در هر بارداری، ۲۵ درصد؛ نوزاد مینور، ۵۰ درصد و نوزاد سالم نیز ۲۵ درصد است.
معاون بهداشتی دانشگاه افزود: افراد مینور از نظر ظاهری با افراد عادی فرقی ندارند و فقط ممکن است گاهی احساس خستگی داشته باشند، اما افراد ماژور دچار کم خونی شدید تری هستند و نیاز به درمان های حمایتی دارند.
وی ادامه داد: از ابتدای اجرای طرح غربالگری تالاسمی زوجین متقاضی ازدواج در سال 1376 تا کنون تعداد 109 زوج ناقل تالاسمی مینور در دانشگاه علوم پزشکی سبزوار شناسایی شده اندکه تحت مراقبت قرار دارند.
دکتر نوده افزود: 100 درصد زوجین ناقل در سال 1398 از لحاظ تالاسمی مراقبت شده اند که نتیجه این غربالگری مستمر در دانشگاه علوم پزشکی سبزوار منجر به عدم تولد کودکی با تالاسمی ماژور طی 15 سال گذشته در این دانشگاه شده است.
رئیس مرکز بهداشت سبزوارگفت: زوجین مینور هر ماه تحت نظر و مراقبت توسط مراکز خدمات جامع سلامت بوده و در زمان بارداری، قبل از هفته دهم بارداری، به کلینیک مشاوره ژنتیک مرکز بهداشت ارجاع داده می شوند که مورد مشاوره ژنتیک قرار گرفته و در صورت نیاز جهت بررسی جنین از نظر ابتلاء به بیماری تالاسمی ماژور به آزمایشگاه های ژنتیک مرجع کشوری ارجاع داده می شوند و در صورت ابتلاء جنین به تالاسمی ماژور از طریق مجاری قانونی سقط درمانی صورت می گیرد./سلطانی 200