یکی از اعضایی که در بدن ما وجود دارد و معنی واقعی زنده بودن است، قلب ماست. لذا مراقبت از قلب حیاتی ترین اقدام است. در حال حاضر بیماری قلبی عروقی اولین علت مرگ در دنیا و همچنین در کشور است. سالانه، 17.9 میلیون نفر در سراسر دنیا به علت بیماری قلبی عروقی فوت می کنند که 31 % کل مر گ های جهانی و نیمی از مرگ های ناشی از بیماری های غیرواگیر است. اکثریت این مرگ ها ناشی از بیماری کرونر قلب یا سکته مغزی است. عوامل خطر اصلی بیماری قلبی عروقی و سکته مغزی شامل فشارخون، کلسترول و قند خون بالا، مصرف دخانیات و الکل، رژیم غذایی ناسالم ، چاقی و آلودگی هوا هستند.
در جمعیت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی سبزوار 41/03درصد از مرگها در سال 98 بدلیل بیماریهای قلبی عروقی بوده است.و همچنین 4.3درصد جمعیت بالای 30سال تحت پوشش دانشگاه مبتلا به دیابت و 11درصد جمعیت تحت پوشش مبتلا به بیماری فشار خون می باشند .این درحالیست که 37 درصد جمعیت میانسالان دارای اضافه وزن و 20درصد جمعیت فوق چاق می باشند.
برگزاری روز جهانی قلب نقش بسیار مهمی در تغییر این عوامل خطر دارد. این روز بزرگترین اقدام در جهت افزایش آگاهی جهانی برای بیماری قلبی عروقی است و از زمان طرح آن از سال 1999، به سرعت رشد کرده و مشارکت و حمایت جهانی عظیمی را تجربه کرده است.
این یک فرصت جهانی است که افراد می توانند برای ارتقای آگاهی عمومی و تشویق افراد، خانواده ها، جوامع و دولت ها برای اقدام فوری علیه بیماری های قلبی عروقی استفاده کنند. هر فردی در کاهش مرگ های زودرس و بار ناشی از بیماری های قلبی عروقی و ارتقای سلامت قلب و زندگی طولانی تر و با کیفیت بهتر نقش دارد.
هر سال مراسم روز جهانی قلب در سراسر دنیا برای برجسته کردن اقداماتی که افراد می توانند برای پیشگیری و کنترل بیماری قلبی عروقی بر عهده گیرند، برگزار می شود. هر سال این مناسبت یک موضوع مختلف دارد، که مسائل کلیدی و عناوین مرتبط با سلامت قلب را منعکس می کند و مناسبت های گوناگون و فعالیت های مختلفی مرتبط با سلامت قلب سازماندهی می شود.
در زمان بحران بیماری کووید 19، بیماران قلبی عروقی با تهدید دولبه مواجه خواهند شد. نه تنها در معرض ابتلای نوع شدیدتر ویروس و عوارض وخیم تر هستند، بلکه ممکن است به علت ترس، از دریافت مراقبت بموقع قلب خود خوداری کنند. این مسئله اهمیت اقدامات امسال در خصوص بیماری قلبی عروقی را دو چندان می کند.
امسال این روز در روز سه شنبه 8 مهر1399(مصادف با 29 سپتامبر2020م) برگزار می شود.
شعار آن « با تمام وجود از سلامت قلب مراقبت کنید » Use Heart to Beat Cardiovascular disease» « و
پیام اصلی آن« با تدبیر، اثرگذار و همدلی از سلامت قلب خود، خانواده و جامعه مراقبت کنید» عنوان شده است.
هدف این روز این است که افراد بدانند چگونه می توانند با انتخاب شیوه زندگی سالم و چند تغییر ساده سلامت قلب خود را حفظ کنند و از قلب(با تدبیر، اثرگذار و همدلی) برای انتخاب های بهتر، برای گوش دادن به قلبشان، برای جامعه، افرادی که دوستشان دارند و خودشان، برای تشکر از کارکنان بهداشتی درمانی و برای مشارکت استفاده کنند.
این روز در واقع شروع برنامه و فعالیت هایی است که باید در طول سال ادامه یابد.
دانشگاه علوم پزشکی سبزوار در جهت کاهش این مرگ ومیرها و در راستای اجرایی نمودن سند ملی غیر واگیر همسو با سایر دانشگاهها با اجرایی نمودن طرح خطر سنجی بیماریهای قلبی عروقی، غربالگری و پیگیری بیماریهای دیابت، فشارخون، چاقی و چربی خون و آموزشهای مستمر، گامی موثر برداشته است .
تغییرات کوچک شیوه زندگی می تواند یک تغییرات قدرتمندی در سلامت قلب ما ایجاد کند: داشتن 30 دقیقه فعالیت بدنی در روز ، ترک سیگار و یک رژیم غذایی سالم، می تواند به پیشگیری از بیماری قلبی و سکته مغزی کمک کند.
با اشتراک دانش، پیشنهادات و راهبرد ها، ما می توانیم برای سلامت قلب بیشتر به یکدیگر کمک کنیم و روحیه دهیم.