چاپ ارسال به دوست
تدابیر روزه داری از دیدگاه طب سنتی/ فصل بهار بهترین زمان برای پاکسازی مواد اضافی از بدن
مدیر گروه طب سنتی ایرانی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار گفت: در طول سال در جسم و روح انسان مواد زائدی انباشته می شود که روزه داری فرصت مناسبی برای پالایش آن ایجاد می کند و با توجه به تقارن ماه مبارک رمضان با فصل بهار که بهترین زمان برای پاک سازی مواد اضافی از بدن است؛ روزهداری صحیح کمک زیادی به تحقق این امر می کند.
به گزارش وبدا/ دکتر سید جمال میرموسوی ضمن تبریک حلول ماه مبارک رمضان و تقارن بهار قرآن با بهار طبیعت، اظهار داشت: امیدوارم بتوانیم با سلامت کامل جسم و روح، از مواهب میهمانی الهی در این ماه پرخیر و برکت فیض و بهره لازم را ببریم.
وی در ادامه به مزیت های روزه داری برای سلامت جسم اشاره کرد و افزود: در طب ایرانی تدابیر روزه داری علاوه بر برخی تدابیر کلی و عمومی، مبتنی بر توصیه های فردمحور بسته به مزاج و شرایط فرد می باشد. روزه گرفتن در واقع تمرینی است برای مهار امیال نفسانی و تکانه های درونی و تقویت صبر و آستانه تحمل، پس این کنترل باید هم در انجام گناهان باشد و هم در مقابل تمایلات غریزی همچون پرنوشی، پرخوری، پرخوابی و... .
دکتر میرموسوی گفت: طب سنتی ایرانی توصیههای مهمی برای حفظ و ارتقای تندرستی و اصلاح سبک زندگی در ماه مبارک رمضان دارد که توجه به آن میتواند سبب تسهیل روزه داری شود.
دو مسئله اصلی در بحث روزه داری؛ خواب و خوراک است. برنامه غذایی سحر و افطار باید متناسب با فصل بهار مقوی و سبک باشد. روزه دار باید با در نظر گرفتن نیازهای طبیعی بدن خود به نحوی برنامهریزی کند که تقریبا معادل غذای مورد نیاز روزانه خود را به جای چند وعده، در دو وعده افطار و سحری دریافت کند.
مدیر گروه طب سنتی ایرانی دانشگاه همچنین افزود: مناسب است که روزه دار افطار خود را با یک نوشیدنی گرم و ترجیحاً کمی شیرین (آب جوش ولرم یا چای کمرنگ همراه یک یا دو عدد خرما یا با کمی عسل، مویز و یا کشمش ) و یک غذای سبک و ساده و زودهضم آغاز نماید، با 1 تا 2 ساعت فاصله می توان برای رفع عطش و غلبه بر خشکی بدن از شربت سکنجبین، گلاب و بیدمشک استفاده نمود.
دکتر میرموسوی بیان داشت: روزه داران باید در حد فاصل افطار و سحر، آب و مایعات کافی بنوشند. آشامیدن آب زیاد همزمان با وعدههای غذایی مذکور یا بلافاصله بعد از صرف سحری برای جلوگیری از تشنگی، کاری نادرست است که می تواند منجر به بروز مشکلات گوارشی همچون رفلاکس، نفخ و سوء هاضمه شود.
در وعده های افطار و سحر می بایست از مصرف غذاهای مختلف و متنوع در یک وعده خودداری کرد، چرا که معده و دستگاه گوارش برای هضم دچار مشکل می شوند. مراقب باشیم که کاهش تعداد وعدههای غذایی را با پرخوری، درهمخوری و رویهمخوری جایگزین نکنیم.
وی اضافه کرد: نان پنیر با سبزی و گردو، تخم مرغ عسلی، فرنی (با کمی نبات)، سوپ جو به همراه 2 عدد آلو بخارا و روغن زیتون، یا یکی از مرباهای به آلو، هویج، کدو حلوایی یا سیب با کمی کره گاوی و نان سنگک میتوانند به عنوان یک وعده غذایی مناسب برای افطاری در نظر گرفته شوند. بهتر است استفاده از سبزی خوردن در وعده افطار برای جلوگیری از بروز یبوست مد نظر باشد.
باید از مصرف زیاد برخی نوشیدنی ها و مواد غذایی همچون چای پررنگ، قهوه، کاکائو، زولیبا بامیه و بعضی انواع آش مثل آش رشته همراه با روغن فراوان و سایر تنقلات مضر پرهیز کرد. با توجه به اینکه1 تا 2 ساعت بعد از صرف افطاری، زمان خوبی برای مصرف میوه است نوشیدن آبمیوههای طبیعی نیز ضمن کاستن از عطش، منبع مفیدی برای تامین املاح و ویتامینهای مورد نیاز بدن به شمار میروند.
برای وعده سحری هم توصیه می شود 1 الی 1.5 ساعت قبل خوردن سحری بیدار شوید و ترجیحا مایعات موردنیاز را یک ربع تا نیم ساعت قبل از سحری و یا با فاصله مناسب از وعده سحر و یک ربع مانده به اذان صبح بنوشید. استفاده از یکی از انواع خورشتهای ایرانی به ویژه خورشتهای حاوی مواد غذایی ملیّن و رطوبتبخش مانند کدو و آلو در وعده سحری انتخابی مناسب است. تا حد امکان بلافاصله بعد خوردن سحری نخوابید ( 1 تا 2 ساعت بعد از وعده سحری زمان مناسب برای خوابیدن است و می توان از این زمان برای عبادت یا انجام امور روزمره استفاده نمود).
مدیر گروه طب سنتی ایرانی دانشگاه در پایان گفت: نظم خواب هم به اندازه خوردن در روزداری مهم است. حتما بعد افطار، چند ساعت خواب با کیفیت و پیوسته تا زمان سحر داشته باشید؛ خواب زود هنگام در این ایام ضمن کمک به هضم وعده افطار و باز شدن اشتها برای خوردن سحری، امکان بیداری به موقع و بهره بردن از فیوضات معنوی سحرگاهان را در ماه رمضان مهیا میکند.
تاریخ درج خبر: سه شنبه ٢٢ اسفند ١٤٠٢ / شماره خبر: ١٨٠٣٤ / تعداد بازدید: 1491
نام : | |
ایمیل : | |
*نظرات : | |
متن تصویر: | |