ده نکته مهم ازبرنامه تحول نظام سلامت
اجرای برنامه تحول سلامت تحول بزرگی در بیمارستان ها محسوب می گردد که در نوع خود بی نظیر است این برنامه که شامل 7 دستورالعمل و یک شیوه نامه نظارت می باشدبر کاهش میزان پرداختی بیماران بستری در بیمارستان های دولتی ، افزایش میزان ماندگاری پزشکان در بیمارستان های دولتی و مناطق محروم ،حمایت از اقشار آسیب پذیر جامعه و ارتقای کیفیت ارائه خدمات در بیمارستان ها تاکید دارد.مهمترین نکات برنامه تحول نظام سلامت به طور خلاصه در ادامه آمده است:
1- کاهش میزان پرداختی بیماران بستری در بیمارستانهای تحت پوشش وزات بهداشت
بیمارستان های مشمول (تحت پوشش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي) مکلفند تمامی خدمات تشخيصي و درماني، دارو، تجهيزات و ملزومات پزشكي مشمول این برنامه، برای کلیه بیماران بستري را در همان بيمارستان و يا در زنجيره ارجاع خدمات فراهم نمايند. بیماران بستری واجد بیمه پایه سلامت 10%وبیماران دارای دفترچه بیمه روستایی 5 درصد ا زهزينه خدمات مشمول برنامه را پرداخت مي نمايند
2- حمایت از ماندگاری پزشکان در مناطق محروم
مشمولین دستورالعمل: كليه پزشكان متخصص، فلوشيپ يا فوقتخصص و پزشكان عمومي شاغل در بيمارستانها و اورژانسهای پیشبیمارستانی كه به صورت تماموقت جغرافيايي (اعم از تمام وقت هيات علمي و تمام وقت درماني)، در مناطق كمتر توسعه يافته كشور مشغول به خدمت ميباشند
پزشکان عمومی مشمول: پزشکان عمومی شاغل در بيمارستان و اورژانس پيشبيمارستاني که به طور تمام وقت انجام وظیفه مینمایند، به ازای هر 24 ساعت مقیمی، مبلغ ثابت به شرح جدول پرداخت میگردد.
پزشکان متخصص:الف) در شهرستانهای گروه های مختلف طبق جدول برای کلیه گروههای تخصصی بالینی و پاراکلینیک پرداخت ثابت به ازاي هر 24 ساعت حضور فیزیکی در شهرستان به صورت آنکال و آماده خدمت، مبلغ ثابت به شرح جدول پرداخت میگردد.
ب) پرداخت عملکردی به پزشکان متخصص طبق جدول حقالزحمه نیروی انسانی (ضريب جراحی، بیهوشی و داخلي) با در نظر گرفتن تعرفه ترجیحی فعلی شهرستان بین دو تا سه برابر افزایش خواهد یافت (پس ازارزیابی عملکرد توسط بیمارستانها و معاونت درمان)
3- حضور پزشكان متخصص مقیم در بيمارستانهاي دانشگاهي
پزشک مقیم به پزشک متخصص/فوق تخصص/فلوشيپ گفته میشود که از ساعت 2 بعدازظهر الی 8صبح روز بعد در روزهای غیر تعطیل و 24 ساعته در روزهای تعطیل، در مراکز درمانی/ آموزشی-درمانی حضور فیزیکی فعال داشته و اقدامات تشخیصی و درمانی مورد نیاز بیماران مرتبط با زمینه تخصصی خود را انجام خواهد داد. حقالزحمه پزشک مقیم (علاوه بر حقوق و مزایا وکارانه پزشك)بطور متوسط به ازاي هر شب مقيمي، مبلغ ثابت به شرح جدول پرداخت می گردد. پزشکان مقیم مکلف به رعایت:تصمیمات «کمیته تعیین تکلیف بیماران»وتصمیمات «مدیر تختهای بستری یا Bed Manager» میباشند.
4- ارتقای کیفیت ویزیت پزشکان در مراکز تحت پوشش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قيمت تمام شده ويزيت در دانشگاه/دانشكده های علوم پزشکی در ازاء کیفیت مطلوب در نوبت های صبح و عصر و در کلینیک ویژه دانشگاه و بیمارستان ها پرداخت خواهد شد. پزشكان مشمول: پزشكان غير هيئت علمي تمام وقت و اعضا هيئت علمي تمام وقت جغرافيايي دانشگاه هاي علوم پزشكي(اشتغال پزشکان در مطب خصوصی موجب خروج از این طرح خواهد شد).
5- ارتقای کیفیت هتلینگ در بیمارستانهای تحت پوشش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
این برنامه با هدف لزوم یکپارچه سازی کمی و کیفی خدمات هتلینگ و استاندارد سازی آنها بر اساس نیازها و انتظارات خدمت گیرندگان، تدوین و از تاریخ ابلاغ لازم الاجراست. بیمارستانهای تحت پوشش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با توجه به میزان رعایت الزامات مربوط به هر محور، در سه رتبهی:3 ستاره، 4ستاره، و 5 ستاره، رتبه بندی میشوند. به گونه ای که بیمارستان 3 ستاره، بیمارستانی خواهد بود که حداقلِ استاندارد ها و شرایط لازم تعریف شده برای ارائه خدمات قابل قبول به خدمت گیرندگان را در حوزه خدمات هتلینگ، دارا است.
بیمارستان مکلف است ، شرایط لازم را برای اخذ رتبه 3 کسب کند .تغییرات هتلینگ صرفا در زمینه بهبود شرایط مراقبت از بیمار شامل موارد زیر از محل این طرح قابل پرداخت خواهد بود:
تعداد و کیفیت تخت هاي بستري ،ميز غذاي بيمار ،پايه سرم ،کیفیت تشک، پتو، ملحفه، بالش ،تعداد و محل قرارگیری ویلچر و برانکارد انتقال بيمار در بيمارستان ،تجهيزات مربوط به تخت ،کیفیت و تنوع غذای بیمار ،پرده و پاراوان و انواع جداکننده ها ،فضای فیزیکی اتاق و انتظار بیمار و همراه ،نیروی انسانی مراقبت بیمار
6- برنامه حفاظت مالی از بیماران صعب العلاج و ویژه و اقشار آسیب پذیر جامعه
بیمار ویژه بیماریی است که مجموع متوسط تمام هزینه های ضروری برای مراقبت از بیمار مبتلا به آن در طول یک سال (سرانه بار هزینه ای بیماری) از یک پنجم درآمد سالانه آن خانوار ایرانی بیشتر باشد.
بیماریهای غیر ویژه نیازمند: تمام اتباع ايراني که مبتلا به بیماری غیرویژه بوده و بر اساس ارزیابی سسیستم حمایتی مددکاری نیازمند حمایت مالی شناخته شوند نیز جمعیت دوم هدف این برنامه را تشکیل می دهند
7- ترویج زايمان طبيعي
برنامه ها: رایگان نمودن فرانشیز زایمان طبیعی در مراكز دولتي به منظور تشویق مادران باردار به انجام زایمان طبیعی، - پرداخت تعرفه تشویقی مازاد بر تعرفه مصوب فعلی به دهندگان خدمت زایمان طبیعی، - پرداخت حق الزحمه بیهوشی موضعي به منظور ايجاد انگيزه براي انجام زايمان بي درد - ايجاد تسهيلات لازم براي انجام زايمان طبيعي توسط متخصصين زنان غیر شاغل در دانشگاه و ماماهاي داراي دفتركار، در بيمارستان هاي دولتي تخصيص اعتبار ويژه اي به مراکز دولتی به منظور بهينه سازي ساختار فیزیکی اتاق زایمان حفظ حریم خصوصي مادر باردار
8- بیماران سرپایی مشمول این طرح نمیشوند
9- در آغاز طرح هدف اولیه این است که که شهروندان در هزینههای بستری بیش از ۱۰ درصد پرداختی نداشته باشند و همچنین برای دارو و ملزومات پزشکی به خارج از بیمارستان هدایت نشوند.
10- در اعمال جراحی باید دقت شود وسایل پزشکی خاصی که مورد استفاده قرار میگیرد با فهرست مربوطه بیمارستان مطابقت داشته باشد و خارج از این فهرست وسیلهای استفاده نشود. اجماع هر بیمارستان تعیین کننده این فهرست خواهد بود. در مجموع تجویز موارد خارج از این فهرست برای بیماران ممنوع خواهد بود
دکتر سعید مهرانپور
دبیر ستاد اجرائی تحول سلامت سبزوار