بیست و چهار م مهر ماه روز غذا و زنگ یاد آوری غذاست .امنیت غذایی دسترسی همه مردم جامعه در همه اوقات و دوران به غذا ی سالم و کافی میابشد بنابراین غذا بایست با عث امنیت روح و جسم باشد .امامسائل اقتصادی و و اجتماعی و ....باعث عدم دسترسی صحیح به غذا می شود .در برخی موارد هم خود انسان بدلیل ارزش کمی که به خود و غذایی که می خورد قائل می شود کمتر مراقب غذا خوردن خود می باشد .فلینظر الانسان الی طعامه شاید زیباترین آیات قران در این زمینه باشد .در حال حاضر گسترش سوء تغذیه چاقی یا لاغری وسرطان وسکته مغزی وام اس وفشار خون ودیابتو پوکی استخوان و ...در حال افزایش می باشد که یکی از ریسک فاکتورهای این بیماری تغذیه نادرست می باشد .انتخاب غذای نادرست افراط و تفریط در نوع غذای انتخابی (میوه خواری گیاهخواری خام گیاهخواری و گوشتخواری )واینکه نمی دانیم چه بخوریم و کی بخوریم و چه مقدار بخوریم از طرفی باعث گسترش کودکان دچار سوء تغذیه و از طرفی بزرگسالان که بدخور یا پرخورند شده است .با این تفاوت که بزرگسالان در انتخاب غذا مختار بوده و کودکان مغلوب انتخابهای نادرست بزرگتر هاو مخصوصا والدین می شوند.خواهشمندیم به این گروه توجه بیشتری بنماییم تا الگوو عادات تغذیه ای انها در ست پرورش یابد و رشدمناسب و کافی را داشته باشند :
مهمترین نکات تغذیه ای در برنامه غذایی کودکان خردسال را می توان بشرح ذیل لیست نمود :
1-کودک برنامه غذایی منظم داشته باشد و بین مصرف میانوعده و و عده اصلی تا یک و نیم ساعت فاصله باشد.
2-کودک از غذا خوردن لذت ببرد به اجبار و زور و ... نباشد .
3-برای اطمینان از در یافت اهن روزانه دو واحد انواع گوشت یا تخم مرغ و حبوبات و نیز شش واحد نان و غلات (هر واحد سی گرم نان )و میوه و سبزی حاوی ویتامین ث را در برنامه غذایی کودک قرار دهید مصرف بیش از اندازه شیر بیش باعث از دست رفتن اهن دریافتی می شود .
4-برای اطمینان از دریافت کلسیم روزانه دو لیوان شیر وهمچنین حداقل 30گرم پنیر مصرف شود دقت شود جذب کلسیم از شیر کاکائو وشیرطعم دار شده چندان تفاوتی ندارد .
5-کودک از عادات غذایی مخصوصا والدین الگو می پذیرد دوست داشتن و نداشتن غذا در این سن شکل میگیرد در حضور کودک در مورد غذا خوردن اوبا دیگران صحبت نکنیم .
6-کودکان توانایی غریزی برای انتخاب غذا ندارند و از غذاهایی که در اختیارشان قرار می گیرد و در دسترسشان است استفاده می کنند .
7-محیط غذا خوردن کودک ارام باشد و در جلوی تلویزیون نباشد ونیز کودک خسته نباشد .
8-تبلیغات رسانه ها روی الگوی غذای کودک بسیار تاثیر می گذارد ضمن اینکه بیش از دوساعت به کودکان اجازه تماشای تلویزیون و رایانه را ندهیم .
9-میزان رشد کودک بعد از سال اول زندگی کم می شود و طبعا اشتهای اونیز کم می شود که نباید والدین نگران باشد مسئله مهم رشد کودک طبق منحنی رشد کودک است .
10-بیش از 120-180سی سی ابمیوه طبیعی به کودکان خردسال خود در طول روز ندهید .
11-مصرف غذاهای فراوری شده و کنسروها و... را در کودک محدود کنید .
12-شرکت بچه ها در تهیه غذاهای ساده و کشتکاری در باغ باعث ارتقاء اداب و نگرشهای کودک در مورد غذا خواهد شد .
13-تاکید زیاد بر تمیز بودن هنگام خوردن غذا باعث استرس در هر وعده می شود و با بهبود عادات تغذیه مداخله می کند .
14-انجمن قلب امریکا محدودیت مصرف سرخ کرده ها و کره و مارگارین و گوشتهای قرمز پرچرب و مصرف فیبرها در حد متعادل که در غلات کامل و میوه و سبزی است را در بعد دو سال توصیه می کند .
15-کودکان سیب زمینی برشته سبزیجات خام و ساندویج زیبا و میوه خرد شده و تکه پنیر و شیر و غذاهای ساده و نیمه گرم را ترجیح داده و از غذاهای له شده و زیاد پخته شده و سبزیجات به شدت طعم دار مثل کلم و ادویه زیاد و غذاهای داغ و مرکب و مخلوط شده بجز ماکارونی را دوست ندارند .
در باره هرم راهنمایی کودکان کم سن و راهنماهای رژیمی این سن مطالعه کنید تا با عمل به ان سلامت تغذیه ای کودک خود را در اینده تضمین کنید
منابع :کراوس 2013-راهنمای کاربردی بررسی و مراقبتهای تغذیه ای
خانم درودی کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی سبزوار