مریم صاحبالزمانی مسئول آزمایشگاه کنترل مواد غذایی دانشگاه در گفتگو با خبر نگار وبدا گفت: در میان افزودنیهای مواد غذایی رنگ از اهمیت ویژهای برخورداراست بهطوریکه در صنعت غذا از انواع رنگهای خوراکی مصنوعی به میزان زیادی در تهیه انواع آبمیوه، بستنی، بیسکویت و انواع شیرینیها و... استفاده میشود که از این دسته افزودنیها بیشتر به دلیل جذابیت، بازارپسندی و ترغیب مشتری به خرید و همچنین جبران رنگ ازدسترفته در زمان نگهداری یا فرآیند غذا توجه خاصی میشود.
وی با اشاره به استفاده از رنگهای طبیعی، شبه طبیعی و مصنوعی (صنعتی) در تولید مواد غذایی و رغبت بیشتر تولیدکنندگان به رنگهای مصنوعی بیشتر است، اظهار داشت: دلیل استفاده از رنگهای مصنوعی نسبت به رنگهای طبیعی خوراکی سهولت استفاده آن، ماندگاری نامحدود، قیمت پایین و مقاومت در برابر تغییرات محیط و PH هست.
مسئول آزمایشگاه کنترل مواد غذایی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار گفت: رنگهای مصنوعی ترکیبات شیمیایی پیچیده دارند که با استفاده از روشهای شیمیایی و درنتیجه سنتز مواد آلی به دست میآیند. اکثر این رنگها ازنظر مصرف در غذای انسان قابلقبول نبوده دارای خواص سرطانزایی هست. طبق تحقیقات انجامشده رنگهای مصنوعی باعث ایجاد مشکلات رفتاری در کودکان مثل تغییر خلق و خوی، بیش فعالی و واکنشهای آلرژیک میشود.
وی همچنین افزود: رنگها میتوانند عوارضی نظیر آسم، کهیر، تضعیف سیستم ایمنی، اختلال در خواب، ایجاد فشارخون، کاهش سطح ویتامینها میشوند و از سوی دیگر امکان برزو ناهنجاری کودک و سقطجنین در مادرانی که از خوراکیهای رنگی بهوفور استفاده میکنند، مبتلا می کند.
بروید سراغ رنگهای طبیعی
وی در پایان گفت: بهجای استفاده از رنگ مصنوعی از رنگهای طبیعی مثل آب اسفناج و جعفری (رنگ سبز)، چغندرقند ول بو (رنگ قرمز)، گلرنگ (رنگ زرد)، زعفران (رنگ نارنجی)، کاکائو یا رنگهای میوههایی چون آلبالو، توتفرنگی و... برای شیرینی یا نوشیدنیهای خود استفاده کنید. رنگدانههای طبیعی و مشابه طبیعی اثرات سوء ذکرشده برای رنگهای مصنوعی را نداشته و در تحقیقات مختلف تأثیرات مثبت آنها بر سلامت عمومی بهدفعات مورد تأیید قرارگرفته است. بهطور مثال آنتوسیانین ها که از مهمترین رنگدانههای طبیعی گیاهی در صنعت غذا میباشند نقش حیاتی در جلوگیری از بروز بیماریهای قلبی-عروقی، عصبی، سرطان و دیابت را ایفا میکنند./سلمانیان