چاپ    ارسال به دوست

 

 

بسیج ملی پیشگیری وکنترل اضافه وزن وچاقی

"چاقی یا سلامتی؟ انتخاب با شماست"

فیروزی کارشناس مسئول واحد بهبود تغذیه جامعه به مناسبت بسیج ملی پیشگیری وکنترل اضافه وزن وچاقی گفتند:

فیروزی کارشناس مسئول واحد بهبود تغذیه جامعه به مناسبت بسیج ملی پیشگیری وکنترل اضافه وزن وچاقی گفتند:

 چاقی کودکی و نوجوانی به عنوان یک چالش جدی قرن 21 و یک مشکل حاد بهداشت عمومی در جهان مطرح است. بر اساس گزارش WHOشیوع جهانی اضافه وزن و چاقی دوران کودکی از 2/4 درصد در سال 1990 به 7/6 درصد در سال 2010 افزایش یافته است ( 60 درصد افزایش). انتظار می رود این روند تا سال 2020 به 1/9 درصد ( 60 میلیون کودک) افزایش یابد.

کودکان دارای اضافه­وزن به احتمال زیاد در آینده بزرگسالان چاقی خواهند بود و نسبت به کودکان بدون اضافه­وزن،  بیشتر در معرض دیابت و بیماری­های قلبی و عروقی در سنین جوانی قرار می گیرند. در واقع کودکان و نوجوانان چاق هم از پیامدهای کوتاه­مدت و هم از پیامدهای بلندمدت چاقی رنج می­برند.

ایشان در ادامه افزودند: در حال حاضر ، حدود 60% جمعیت 18 سال و بالاتر در ایران دچار اضافه وزن و چاقی هستند. چاقی در کودکان و نوجوانان کشور نیز روند افزایشی را طی می کند بطوری که حدود 14% کودکان 23-15 ماهه کشور در معرض خطر اضافه وزن هستند و در برخی استان ها به حدود 20% هم می رسد. در حدود 20% نوجوانان 18-7 ساله کشور دچار چاقی شکمی هستند. تغذیه ناسالم و مصرف بی رویه فست فودها ، نوشابه های گازدار و سایر نوشیدنی های شیرین ، شیرینی و شکلات ، چیپس و غذاهای سرخ شده ، مصرف کم سبزی و میوه و منابع غذایی حاوی فیبر در کنار تحرک بدنی ناکافی مهمترین علل بروز اضافه وزن و چاقی در کشور بشمار می روند.

پیام های کمپین :

*   با فعاليت بدني مرتب و روزانه، انرژي مصرفي خود را افزايش داده و وزن خود را در محدوده طبيعي نگه داريد.

*   غذا خوردن را همراه با کارهای دیگر مثل مطالعه و تماشای تلویزیون انجام ندهید.

*   از بشقاب های کوچک برای غذا خوردن استفاده نمایید.

*   مواد غذایی که سبب تحریک غذا خوردن در شما می شوند را از معرض دید و دسترس خود خارج نمایید.

*   از قرار دادن دیس غذا با حجم زیاد در سر سفره خودداری کنید.

*   وعده های غذایی را در ساعات معینی از روز و بطور منظم مصرف نمایید.

*   قبل از آنکه کاملاً سیر شوید دست از غذا خوردن بکشید.

*   بلافاصله پس از مصرف غذا میز یا سفره را ترک کنید.

*   چای را بدون قند یا با نصف یک حبه قند مصرف کنید.

*   آهسته غذا بخورید.

*   بیش از حد نیاز غذا نخورید.

*   به جای نوشابه های شیرین و گاز دار از آب و یا دوغ کم نمک بدون گاز استفاده کنید.

*   در وعده های اصلی و میان وعده ها از سبزی های خام و پخته استفاده کنید.

*   روزانه 2 تا 4 عدد میوه متوسط مصرف کنید.

*   از مصرف شربت های پاکتی و پودری جدا خودداری کنید. بهترین نوشیدنی، شربت های خانگی کم شیرین و انواع دوغ کم نمک و کم چرب و آبمیوه های طبیعی می باشد.

*   از مصرف ته دیگ اکیدا خودداری کنید زیرا ته دیگ بسیار پر چرب و پر نمک می باشد.

*   از مصرف بستنی های پرچرب و خیلی شیرین خودداری کنید يا كمتر ميل كنيد. زيرا اين گونه بستني ها سرشار از چربي هاي حيواني اشباع مي باشند.

*   مصرف تنقلات شور که سرشار از نمک می باشند را محدود کنید.

*   ذائقه افراد از کودکی شکل می گیرد. علاقه کودک به غذاهای سالم ( کم چرب و کم نمک و کم شیرین )  را از این دوران در ذائقه کودک تان پرورش دهید.

*   در منزل یا محل کار ترازو داشته باشید و به طور هفتگی خود را وزن کنید.

*   لقمه را آرام بجوید و اجازه دهید تا معده شما پُر شود. 15دقیقه وقت لازم است تا معده به فرد بگوید که پر شده است.

*   در هنگام غذا خوردن جلوی تلویزیون ننشینید. زیرا بیشتر افراد هنگام تماشای تلویزیون زیاد غذا می‌خورند.

*   روزانه ٨-۶ لیوان آب بنوشید. در هنگام گرسنگی، آب بنوشید. آب، مواد زائد را از بدن دفع می‌کند و علاوه بر آن جلوی خوردن زیاد غذا را می‌گیرد. لازم به ذکر است که نوشیدنی‌های کافئین دار، همانند آب عمل نمی‌کنند.

*   در بین غذا از نوشیدن آب بپرهیزید.

*   سعی کنید وعده‌های اصلی غذا (صبحانه نهار شام) حذف نگردد، زیرا در این صورت ناچار به ریزه خواری خواهید شد.

*   وعده صبحانه را حذف نکنید. افرادی که صبحانه نمی خورند در وعده ناهار بدلیل افت قند خون  غذای بیشتری می خورند که منجر به چاقی می شود.

*   اگر تمایل به نوشیدن چای دارید، چای کمرنگ ولی بدون قند و شکر را ٢ ساعت بعد از غذا مصرف کنید.

*   در حالت‌های اضطراب و استرس بجای هله هوله و غذا ، آب بخورید

*   وقت خود را بجای ریزه خواری با فعالیت پر کنید.

*   لبنیات کم چرب(شیر، ماست، پنیر و ...) را جایگزین لبنیات پر چرب کنید.

*   به جای گوشت های پر چرب از گوشت های کم چرب استفاده کنید و چربی قابل رویت گوشت را پیش از پخت تا آنجا که ممکن است جدا کنید. پیش از طبخ مرغ، پوست را از آن جدا کنید.

*   به جای سرخ کردن مواد غذایی،  آنها را به صورت بخارپز، آب پز، تنوری و یا کبابی تهیه کنید. اگر تمایل دارید غذا و یا سبزی ها را سرخ کنید، زمان سرخ کردن را کاهش دهید و به تفت دادن آن اکتفا کنید و حتما از روغن مایع مخصوص سرخ کردن استفاده کنید.

*   مصرف روغن را به حداقل برسانید و غذاها را با روغن کم بپزید.

*   مصرف گوشت قرمز را کاهش داده و بجای آن از گوشت های سفید مانند مرغ و ماهی استفاده کنید. مصرف 2-3 بار در هفته ماهی توصیه می شود.

*   در طبخ غذاها از انواع روغن مایع به ویژه روغن زیتون و روغن کلزا و یا کنجد استفاده کنید(برای پختن، نه سرخ کردن).

*   روغن جامد  و نیمه جامد مصرف نکنید.

*   غذاهای آماده مانند پیتزا، سوسیس، کالباس، همبرگر، غذاهای سرخ کرده( سیب زمینی سرخ کرده، چیپس و .... ) حاوی مقادیر زیادی چربی هستند. مصرف این نوع غذاها را بسیار محدود کنید.

*   از شیرینی های خامه ای و سس های چرب مانند مایونز کمتر استفاده کنید با مخلوط کردن ماست کم چرب، آبلیمو، سرکه و یا آب نارنج، کمی نمک و فلفل  و سبزی های معطر و روغن زیتون یک سالاد سالم و خوش طعم در منزل تهیه کنید.

*   از غلات سبوس دار مانند نان جو و سنگک و نان بربری و سایر نان هایی که مطمئن هستید با آرد کامل تهیه شده اند، بیشتر استفاده کنید.

*   همیشه سر سفره سالاد بگذارید تا همه اعضای خانواده از آن مصرف کند. سالاد را می توان با تنوع بسیار و هر بار با سبزی های گوناگون تهیه کرد.

*   وجود سبزی خوردن در سفره یکی از عادات خوب غذایی ما ایرانیان است. با مصرف سبزی های خام، فیبر کافی و انواع ویتامین ها و املاح را به بدن خود برسانید.

*  اگر شما به سر کار می روید حتما هر روز مقداری میوه شسته شده همراه خودتان بردارید. یک میان وعده سالم را به جای بیسکوییت و یا شیرینی که ممکن است چربی های نامناسبی داشته باشد، جایگزین کنید.

*   وقتی به رستوران می روید و یا از رستوران غذا سفارش می دهید بخواهید کره و یا مارگارین روی غذای تان نگذارند. کودکان اگر چاق نباشند، به دلیل جنب و جوش بیشتری که دارند می توانند غذا را چرب تر بخورند.

 

تاریخ درج خبر: چهارشنبه ٢٧ دی ١٣٩٦    / شماره خبر:  ٧٧٨٥  / تعداد بازدید:  2515

 


نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر: