فرا رسیدن روز مبارك عید فطر، نوید بخش تحوّلاتى سرنوشت ساز در زندگى اهل ایمان است. چرا كه عید فطر یكى از ایام الله، زمینه ساز وحدت كلمه براى مسلمانان و تقویت اتحاد و اراده آنان، تجدید حیات دوباره براى اسلام، دمیدن روح ایمان و سرور و نشاط براى بندگان الهى، روز نمایش عظمت دین و بازگشت دوباره به فطرت انسانى و بالاخره روز فتح و پیروزى در جهاد اكبر براى رهروان خداجوى مى باشد.
در شب و روز عید فطر، اهل ایمان از سوئى به شب زنده دارى و نماز و دعا مى پردازند و از سوئى دیگر با زمزمه زیارت امام حسین علیه السلام با آن حضرت و مقاصد آسمانى اش پیمان مجدد امضاء كرده و روح حماسه و عرفان و فداكارى را در وجودشان احیاء مى كنند.
این اعمال معنوى آنان را براى پرواز در عالم ملكوت به همراه قدسیان آماده مى كند و آنان بدین وسیله از قید و بند مادّیات و علاقه هاى بى ارزش رهائى یافته و با دلى سرشار از شوق ایمان و عشق به خدا زندگى نوینى را آغاز مى كنند.
ویژگی های عید فطر از زبان امير المؤمنين علی (ع)
امير المؤمنين(ع) در خطبه عيد فطر مى فرمايد:
«الا و ان المضمار اليوم و السباق غدا الا و ان السبقة الجنة و الغاية النار». (1)
دنيا محل مسابقه است و آخرت زمان اجر گرفتن، بهشت جايزه برندگان اين مسابقه و جهنم جزاى بازندگان است.
حضرت على (ع) در ويژگى هاى عيد فطر مى فرمايند:
1- روزى كه نيكوكاران ثواب مى برند.
«هذا يوم يثاب فيه المحسنون».
2- روزى كه گنهكاران زيان مىبينند.
«و خسر فيه المبطلون»
3- شبيهترين روز به روز قيامت است.
«اشبه بيوم قيامكم».
چون در قيامت عده اى كه زيان كارند، تاسف مىخورند و غضبناك مى گردند و عدهاى كه نيكوكارند رستگار و متنعم به نعمتهاى الهى مى شوند.
4- روز عبرت گرفتن.
«فاذكروا بخروجكم»
وقتى از منازلتان براى خواندن نماز عيد خارج مىشويد، به ياد آوريد زمانى را كه از منزل بدن خود خارج خواهيد شد و سوى خداى خود خواهيد رفت.