اهمیت بیماری ایدز

اهمیت موضوع

اپیدمی جهانی ایدز، اضطراری جهانی است و یکی از بزرگترين چالش‌ها را در زندگی فردي و اجتماعي  انسان تشکیل می دهد که رشد اجتماعی واقتصادی را در سراسر جهان تضعیف می‌کند و برتمامی سطوح جامعه ملی، اجتماعی، خانوادگی و فردی تاثیرمی گذارد. تاكنون بيش از 30 سال پر فراز و نشيب از شروع همه گيري جهاني ايدز را پشت سرگذاشته‌ايم. علي‌رغم اينكه حدود سي سال است به مردم درباره اچ‌ آی‌ وی و ايدز هشدارداده می‌شود، ليكن ایدز تا به حال جان ميليونها انسان راگرفته است و درسرتاسر جهان هرساله ميليونها انسان به اچ‌آی‌وی مبتلا می‌شوند. طی سه دهه گذشته ایدز باعث مرگ‌ها و رنج­های فراوان و ناگفته شده است،امادرهمین سال‌ها روايت دیگری نیز فاش شده که ضمن آن جامعه جهانی با اشتیاق متحدگشته تا اقدامی برای نجات زندگی‌انسان‌ها صورت دهد. این تلاش‌ها موجب تغییرات واقعی در سراسر جهان گرديده است. درحال حاضر افراد کمتری به عفونت اچ­آی­وی مبتلا می‌شوند، میلیون ها نفر به درمان اچ­آی­وی دسترسی پیدا کرده‌اند، زنان بیشتری قادرند از ابتلای فرزندان‌شان به اچ­آی­وی جلوگیری کنند، منع سفر به خیلی از کشورها برای افرادی که با اچ­آی­وی زندگی می کنند برداشته شده است و شفقت و شناخت حقوق بشر به آرامی جایگزین انگ می‌شود. این حرکت با تعهد و همبستگی به دنیا کمک می‌کند بر همه گیری اچ‌ آي‌وي/  ایدزفائق آيد. هرچند همواره با اخباری ازپيشرفت‌های علمی درزمينه شناخت وپاسخ به همه­گيری  اچ اي وي/ ايدز  روبرو هستيم، اما  گسترش ايدز دركشورهاي شمال آفريقا و شرق مديترانه، اروپاي شرقي،آسياي ميانه وجنوب شرقي، برخلاف سايرنقاط جهان رو به افزايش است وهنوز هم خطرجدی برای بشرمحسوب می‌شود.  ابتلا به اچ اي وي/ ايدز يك معضل اجتماعي درجوامع، بخصوص دركشورهاي بادرآمد كم و متوسط  باقيمانده است و باعث شده انسان به اهداف توسعه‌اي مهمي مانند: كاهش فقر،كاهش مرگ وميركودكان وبهبود سلامت مادران، دستيابي به آموزش ابتدايي براي همه آنطوركه بايد دست نيابد. يكي ازخصوصيات اين بيماري اين است كه هيچ كشوري را اعم از توسعه يافته، درحال توسعه و توسعه نيافته بي نصيب نگذاشته است، هرچند الگوهاي انتقال اچ آي‌وي در گروه‌هاي آسيب‌پذير در هر كشور، متفاوت است، شاهد افزایش سریع شیوع اچ آي ‌وي در بین گروه‌های پرخطر اجتماعي در بسیاری از کشورها  هستيم. آسيا پس از افريقاي زير صحرا ، دومين كانون عفونت ايدز در جهان است و شرق اروپا و آسياي مركزي مناطقي هستند كه شيوع اچ آي وي درآنها بطور واضح در حال افزايش باقي مانده است.

در كشور ما موج اول اين بيماري با فرآورده هاي خوني آلوده وارداتي آغاز شد. نخستين مورد گزارش و ثبت شده ابتلا به اچ آي وي در سال 1365 و مربوط به يك كودك 6 ساله مبتلا به هموفيلي است كه فرآورده هاي خوني آلوده وارداتي دريافت كرده بود. پس از آن موج دوم ايدز از طريق مصرف تزريقي مواد مخدر آغاز شد. ورود ايران به مرحله متمركز با افزايش شيوع اچ آی وی در مصرف کنندگان تزريقی مواد در اوائل دهه هشتاد رخ داد. اقدامات كاهش آسيب  باعث کند شدن شيب رشد همه‌گيری در اين گروه جمعيتی شد. بررسی نظام ثبت اطلاعات اچ آی وی در سال های اخير حاکی از تغييرات تدريجي الگوی انتقال بيماری از اعتياد تزريقی به انتقال از طریق ارتباطات جنسی است و همین بررسی دلالت بر افزایش تدریجی موارد جدید ابتلا در زنان در سال‌های اخیر دارد که لزوم توجه بیشتر را در این ارتباط می‌طلبد.

 وزارت بهداشت،درمان وآموزش پزشکی باهمکاری ومشارکت تمامی سازمان‌های عضو کارگروه کشوری کنترل ایدز برنامه‌های جامعی را برای افزايش دسترسی به گروه های در معرض آسيب و نيز گروه های دارای رفتارهای پرخطر مرتبط با اچ‌‌آی‌وی/ ايدز پيش بينی و اجرا نموده است . از جمله اين اقدامات شامل راه اندازی مراکزمشاوره بیماریهای رفتاری با هدف ارائه‌ی خدمات پيش‌گيرانه، کاهش آسيب ، مراقبت و درمان، مشاوره و آزمايش داوطلبانه می‌باشد . ارائه‌ی کليه‌ی خدمات در اين مراکز محرمانه و کاملأ رايگان می باشد.

از سال 1988میلادی(1368شمسی) به منظور افزایش بودجه‌ها و همچنین افزایش آگاهی، آموزش و مبارزه با تبعیض‌ها، اول دسامبر هرسال  (10 آذر )روز جهانی ایدز نامیده شد.

همه ساله از سوی سازمان بهداشت جهانی(who) شعاری برای حمایت از بیماران ایدزی در سراسر جهان نامگذاری می شود.

 شعار سال 1395:

مهار همه گیری اچ آی وی/ ایدز

با اطلاع رسانی،پیشگیری،تشخیص زودهنگام،درمان و حمایت از مبتلایان

 

 1 دیماه 1395

منو اصلی