ORCID چیست؟
آی دی ORCID که مخفف Open Researcher and Contributor ID است، یک رشته کد ۱۶ رقمی است که به هر نویسنده و یا محقق تعلق می گیرد تا وی بصورت بی همتا قابل شناسایی باشد. اختلاف فرهنگ ها و تغییرات زندگی (مثلا تغییر نام پس از ازدواج) و یا موارد دیگر همانند اسامی مرکب و یا وجود پسوند و یا پیشوند برای اسامی افراد در کشورهای مختلف دلایل مهمی در گم شدن مقالات علمی یک نفر هستند. ORCID از سال ۲۰۱۲ تا کنون موفق به ثبت حدود ۳/۵ میلیون محقق گردیده است. معادل ORCID در مقالات DOI می باشد. مثال آن می توان به لینک زیر اشاره نمود.
https://orcid.org/0000-0002-5250-6092
محققان و همه افراد اعم از دانشجویان یا اعضا هیات علمی می توانند بطور رایگان در پرتال www.orcid.org ثبت نام نموده و به تکمیل اطلاعات پروفایل خود شامل اطلاعات بیوگرافی، تحصیلی و مقالات و کتب خود بپردازند.
یکی از مزایای ORCID امکان اتصال آن به تمامی پایگاههای دیگر همانند Scopus, ISI, Scholar, Linkedin, Researchgate می باشد.
طبق قوانین وزارت بهداشت، هیات علمی دانشگاههای کشور موظف به تکمیل پروفایل خود در ORCID می باشند.
ثبت نام در ORCID:
ابتدا با مراجعه به سایت ORCID به آدرس www.orcid.org روی لینک register now کلیک کرده تا صفحه ثبت نام بازیابی شود.
سپس اطلاعات خواسته شده را کامل کرده و رجیستر نمایید (اگر به دنبال گرفتن کد ارکید برای سازمان یا موسسه پژوهشی و تحقیقاتی خود هستید یا به عنوان یک ناشر فعالیت میکنید در تصویر بالا بر روی For Organizations کلیک نموده و اطلاعات خواسته شده را وارد نمایید.):
بعد از ثبت نام ایمیلی جهت تایید ثبت نام برایتان راسال می شود که لازمست آن را باز کرده و بر روی verify your email address کلیک نموده و به صفحه زیر منتقل شوید:
حال شناسه ارکید را دریافت نموده اید و لازمست رزومه خود را کامل نمایید. برای این منظور اطلاعات دانشگاه های محل تحصیل و فعالیت خود و در نهایت مقالات و کارهای علمی خود را وارد نمایید. برای وارد کردن مقالات سه راه وجود دارد: 1. جستجو در پایگاه های اطلاعاتی و وارد کردن اطلاعات مقالات. 2. وارد کردن اطلاعات مقاله به صورت BibText. 3. ورود اطلاعات به صورت دستی.
برای ورود مجدد به ORCID می توانید از شناسه 16 رقمی و یا ایمیل خود استفاده کرده و وارد شوید.
همچنین می توان از طریق ORCID به رزومه تمام افرادی که ثبت نام کرده اند دسترسی داشت (در صورتی که هنگام ثبت نام در قسمت visibility setting محدودیتی قرار نداده باشند). برای این منظور در صورت داشتن شناسه ORCID آن را در باکس جستجو وارد کرده و رزومه پژوهشگر بازیابی می شود. در غیر اینصورت می توان از سایر اطلاعات نظیر نام و نام خانوادگی، دانشگاه و ... استفاده کرد. برای بازیابی دقیق تر بهتر است وارد صفحه Advanced Search شده و جستجو را ادامه دهید.
|