نشانگر های رنگی تغذیه ای چیست؟
بر چسب گذاری مواد غذایی
با توجه به طرح تحول سلامت و سیاست های وزارت بهداشت در خصوص اطلاع رسانی و افزایش فرهنگ مصرف کنندگان مواد غذایی و اشامیدنی، سازمان غذا و دارو اقدام به تدوین دستورالعمل درج نشانگر رنگی تغذیه ای بر روی محصولات غذایی و اشامیدنی نموده است . ایران جزء معدود کشورهایی است که نسبت به اجرای طرح مذکور بر روی برچسب محصولات غذایی و اشامیدنی اقدام نموده است و به زودی کلیه محصولات غذایی و آشامیدنی دارای نشان گر رنگی تغذیه ای( چراغ راهنمای تغذیه ای) بر روی طرح برچسب خواهند بود.
جامعه سالم زیر بنای توسعه هر کشور بوده و یکی از راههای نیل به این هدف برخورداری از تغذیه صحیح می باشد.بنابر این در اختیار قرار دادن اطلاعات لازم به صورت شفاف و قابل درک در مورد فرآورده های خوراکی و آشامیدنی به مصرف کننده ضروری است . از سوی دیگر با پیشرفت صنایع غذایی و افزایش رقابت آنها ،گسترش تجارت بین المللی ، ارتقاء فرهنگ مصرف کننده گان و توجه بیشتر آنها به عوامل موثر بر سلامتی ، برچسب گذاری به عنوان ابزاری مهم جهت اطلاع رسانی به مصرف کنندگان و سازمان ناظر اهمیت ویژه ای یافته است.
برچسب گذاری غذا اصلی ترین وسیله تبادل اطلاعات ما بین تولید کننده و فروشنده غذا از یک سو با خریدار و مصرف کننده از سوی دیگر می باشد.
نشانگرهای رنگی برای نشان دادن اطلاعات تغذیه ای
درج نشانگرهای رنگی با هدف افزایش آگاهی مصرف کنندگان و اصلاح الگوی مصرف در ارتقا سلامت طراحی و تدوین گردید.
محصولات خوراکی عرضه شده باید مطابق ضوابط و قوانین سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت ،درمان و آموزش پزشکی تولید و دارای پروانه ساخت معتبر باشند و همچنین بر روی برچسب خود دارای نشانگر رنگی به شکل زیر باشند.
مصرف کننده گرامی: آیا می دانید چراغ راهنمای تغذیه ای( نشانگر رنگی تغذیه ای) چیست؟
همه ما میدانیم برخی از اجزاء مواد غذایی از قبیل چربی، قند ها و یا نمک برای برخی افراد در سنین مختلف و یا برای افراد دارای بیماریهای مختلف می تواند مفید و یا مضر باشد. به عنوان مثال افراد دارای فشار خون نباید مواد غذایی که حاوی نمک زیادی می باشد مصرف کنند. با الصاق نشانگر رنگی بر روی برچسب محصولات تولیدی غذایی و آشامیدنی، مصرف کننده می تواند از محتوای انرژی، قند، چربی، نمک و اسیدهای چرب ترانس هر ماده غذایی مطلع شود و به این ترتیب با اطلاعات بدست آمده، نوع و میزان مصرف هر ماده غذایی را بصورت روزانه تشخیص داده و انتخاب نماید که کلیه ویژگیهای مذکور بر اساس هر سهم ماده غذایی و با رنگهای مختلف همانند چراغ راهنما مشخص شده است.
تعریف رنگها در جدول نشانگرهای رنگی:
مفهوم رنگ قرمز:رنگ قرمز بر روی هر یک از اجزاء در جدول چراغ راهنما نشان دهنده وجود آن جزء در مقادیر بالا در ماده غذایی می باشد. به عنوان مثال چنانچه مقدار نمک در چراغ راهنما دارای رنگ قرمز باشد مفهوم این است که آن ماده غذایی حاوی مقدار زیادی نمک می باشد و ممکن است این ماده غذایی برای فرد دارای فشار خون بالا مناسب نباشد.
مفهوم رنگ نارنجی :رنگ نارنجی بر روی هر یک از اجزاء در جدول چراغ راهنما نشان دهنده وجود آن جزء در مقادیر متوسط در ماده غذایی می باشد. برای مثال چنانچه مقدار اسیدهای چرب ترانس در چراغ راهنما دارای رنگ نارنجی باشد مفهوم این است که آن ماده غذایی حاوی مقدار متوسطی اسیدهای چرب ترانس می باشد و به این ترتیب مصرف کننده در انتخاب و میزان مصرف آن محصول غذایی راهنمایی می شود.
مفهوم رنگ سبز:رنگ سبز بر روی هر یک از اجزاء در جدول چراغ راهنما نشان دهنده وجود آن جزء در مقادیر مناسب سلامتی در ماده غذایی می باشد. برای مثال چنانچه مقدار قند در چراغ راهنما دارای رنگ سبز باشد مفهوم این است که آن ماده غذایی حاوی مقدار کمی قند بوده و آن محصول برای کسانی که تمایل به مصرف قند بالا در رژیم غذایی خود را ندارند مناسب می باشد.
از طریق جدول نشانگرهای رنگی مصرف کننده میزان مصرف قند،نمک ، چربی و اسید چرب ترانسی که از طریق مصرف فرآورده های غذایی دریافت می کند را می داند و از این طریق رژیم غذایی روزانه خود را مدیریت می کند.
سهم ماده غذایی چیست:مقدار مصرف فرآورده غذایی در هر نوبت در روز که بر اساس مقادیر متداول مصرف جامعه تعیین می شود.