دکتر ده نبی معاون غذا و داروی سبزوار به مناسبت هفته پیگیری از مسمومیت ها در گفتگو به خبرنگار ایفدونا اظهار داشت : مسموميت يكي از بيماريهاي شايعي است كه روزانه شهروندان بسياري در اثر آن روانه بيمارستان ميشوند؛ اين در حاليست كه با رعايت بهداشت فردي و توجه به هشدارهاي متخصصين به سادگي ميتوان از اين بيماري خطرناك جلوگيري كرد.
وي درخصوص پيشگيري از مسموميتها گفت: شيوه جديد زندگي ماشيني و دسترسي آسان مردم ما به انواع مواد شيميايي، داروها، سموم و ... بدون داشتن اطلاعات كافي از نحوه نگهداري، مصرف، عوارض، خطرات و هشدارهاي مربوطه شيوع مسموميتهاي اتفاقي و تعمدي را در جامعه به ميزان زيادي افزايش داده است، گرچه بسياري از اين مسموميتها توسط كادر پزشكي، درماني كنترل شده و به مرگ منتهي نميشود، وليكن خسارات جبرانناپذيري را به پيكره اقتصاد، سلامت و بهداشت جسمي و رواني جامعه خانوادهها وارد خواهد كرد.
دکتر ده نبی خاطرنشان كرد: لازم است جهت پيشگيري از مسموميتها، اقداماتي در خصوص آموزش راه هاي پيشگيري از بروز انواع مسموميتها، چگونگي كنترل آن و نحوه انجام اقدامات اوليه در مواجهه با فرد مسموم توسط واحد های مرتبط ، نسبت به اطلاعرساني و آموزش عمومي به صورت گسترده و وسيع انجام شود.
وي با اشاره به فوايد آموزش صحيح و درست پيشگيري از مسموميتها ادامه داد: ارتقاي فرهنگ و دانش عمومي در خصوص پيشگيري از مسموميتها، آموزش عمومي چگونگي انجام اقدامات اوليه و ضروري پيش از رساندن فرد مسموم به مراكز درماني، ارتقاي سطح سلامت و بهداشت عمومي جامعه، كاهش مرگ و مير ناشي از مسموميتها، كاهش مراجعات به مراكز درماني و اورژانسها و كاهش هزينههاي مربوط به درمان مسموميتهاي دارويي و شيميايي از مهمترين فوايد خواهد بود.
معاون غذا و دارو با اشاره به شیوع 66 درصدی مسمومیت دارویی در سبزوار اظهار داشت : مسمومیت با دارو به علت عدم آگاهی مردم و مصرف خودسرانه داروها بدون تجويز پزشك سلامت خود را به خطر می اندازند.
وي درخصوص راههاي پيشگيري از مسموميت دارویی گفت: داروها را دور از ديد و دسترس كودكان و در ارتفاع بالا و در كمد مجهز به قفل نگهداري كنيد، در هنگام بيماري كودكتان مراقب باشيد تا دز تكراري دارو به وي ندهيد، داروهاي خود را مقابل چشم كودكان نخوريد؛ چرا كه كودكان از رفتار بزرگسالان تقليد ميكنند وممكن است دور از چشم والدين داروها را به دهان ببرند. اگر به كودك خود دارو ميدهيد به او تفهيم كنيد كه اين داروست و از كلماتي مثل آبنبات، شكلات يا خوراكي استفاده نكنيد. از قرار دادن دارو در كيف دستي پرهيز كنيد تا مانع خورده شدن دارو توسط كودكان شود. بهتر است داروهاي بيمار افسرده يا بيماراني كه تعادل رفتاري ندارند يا افرادي كه سابقه اقدام به خودكشي دارند را دور از دسترس ايشان قرار دهيد و مراقبت دقيقي در خصوص ميزان داروي مصرفي ايشان به عمل آوريد.
دکتر ده نبی در پایان ادامه داد: بر مصرف داروي افراد مسن خانواده نظارت داشته باشيد، چرا كه آنها به دلايلي ممكن است داروي خود را به اشتباه به طور تكراري مصرف كنند، تشابه ظاهري شكل داروها، ابتلا به فراموشي، عدم اطلاع از نام داروها بيسوادي يا كمسوادي يا خوانا نبودن مقادير مصرفي دارو مندرج روي جعبه دارويي از جمله اين دلايل محسوب ميشود، بهترين كار براي پيشگيري از خوردن دز تكراري دارو يادداشت كردن دفعات مصرف دارو يا قرار دادن قرصها در داخل جعبههاي مخصوص تقسيمبندي شده (برحسب صبح،عصرو شب) است.