چهارشنبه ١٣ فروردين ١٤٠٤
چارت سازمانی
رسالت و چشم انداز بيمارستان
بيمارستان برادران شهيد مبينی
حوزه ریاست
واحدهای بیمارستانی
آموزش
فرم ها
بهبود کیفیت و اعتبار بخشی
یاران معنوی و خیرین سلامت
اطلاعات مربوط به بيماران وپرسنل
نوبت دهی بیمارستان
سايتهای مرتبط
رايحه درماني و آوادرماني

بازگشت

راهکارهاي کاهش درد

اسطوخودوس یا لوندر  

لوندر به علت رایحه خوش گیاهی شناخته شده و دوست داشتنی است. این گیاه از زمان قدیم در عطرسازی مورد استفاده قرار گرفته است. لوندر به عنوان یک گیاه آروماتیک باعث ارتقاء روح شده و مالیخولیا را برطرف می کند. تنها چند پاف از بوی شرین این گیاه، گیجی را رفع می نماید. بطور سنتی، زنان طی لیبر شاخه های کوچک لوندر را جهت تسهیل و تقویت زایمانی محکم در دست می‌گرفتند.

مکانیسم اثر آروما تراپی

{ثابت شده است که اسانسها و گیاهان خوشبو، فرکانسهای خاصی از خود ساطع می کنند، اما این که انرژی این امواج چه ارتباطی با خواص پزشکی آنها دارد، هنوز در هاله ای از ابهام قرار دارد.}

این ترکیبات می توانند: 1- از طریق پوست و یا 2- سیستم بویایی، وارد بدن شوند.

ورود مولکولهای بودار به بینی، با تحریک عصب بویایی، روی سیستم لیمبیک اثر می کند. این سیستم، قسمتی از مغز است که احساسات و هیجانها و خاطرات و حافظه انسان را تحت کنترل دارد و در نهایت روی سیستم عصبی خودکار بدن، ضربان قلب، فشار خون و تنفس و هورمونها اثر می گذارد. بوها، قویترین محرکهای حافظه اند و فرد را قادر می سازند جزییات حوادث و هیجانها را به خاطر آورد. اسانسها می توانند به روش بخور یا تبخیر روغن، استنشاق شوند.

برای جذب پوستی، می توان از ماساژ، کمپرس، ماسکهای صورت و حمام گرفتن با ماده معطر، استفاده کرد.

بهترین زمان استفاده از آنها، پس از حمام گرفتن و یا دوش آب گرم است؛ چون در این حالت منافذ پوستی باز بوده و از طرفی رطوبت پوست باعث جذب بهتر اسانس می شود. این روغنها نباید به هیچ وجه به صورت خوراکی مصرف شوند، چون باعث تحریک و صدمه کلیه و کبد می گردند. در نهایت، ورود این مواد به بدن، با آزاد سازی اندورفین و انکفالین که ترکیبات پروتئینی تولید شده در پایانه های عصبی (مورفینهای داخلی بدن) می باشند، آستانه تحریک درد را در بدن افزایش داده و باعث تسکین درد می شوند

اصطلاح آروماتراپی، به معنای رايحه درمانی و استفاده از روغنهای معطر در درمان بيماريهاست که يکی از درمانهای مکمل است و معمولا در ترکيب با ساير درمانها به کار می رود.  

امروزه مهمترين علت امتناع زنان از زايمان طبيعي و همچنين افزايش سزارين‌ها، ترس از درد زايمان است كه در اين خصوص رايحه درماني از روش‌هاي موثر غير دارويي در تسکين درد زايمان بوده و در روند زايمان نقش به سزايي ايفا مي‌کند.

استفاده از رايحه و ورود آن به بدن با آزاد سازي اندورفين و انکفالين صورت مي‌گيرد که سبب تسکين درد زايمان، کاهش يا حتي عدم نياز به تسکين درد با داروي اضافي در مادران مي‌شود.

ميزان اثر بخشي رايحه درماني در کاهش عوارض روحي رواني، دفع استرس و اضطراب بالا بوده و در تعادل عاطفي مادران و احساس عمومي خوب بودن و آرامش آنها نقش موثري دارد. همچنين نتايج تحقيقات حاکي از آن است که استفاده از رايحه در نوزاد نيز اثرات زيانباري ندارد.

اين روش به علت کاهش اضطراب، اندوه و افسردگي مادران پس از زايمان در توجهات مادر به نوزاد، تسهيل رفتارهاي فعال بين والد و کودک و افزايش آن نيز موثر بوده است. بنابراين با توجه با افزايش ترس از درد زايمان و افزايش بي‌رويه سزارين‌ها و با توجه به بهبود نتايج زايمان براي مادران و نوزادان در استفاده از رايحه با اين روش مي‌توان علاوه بر جلوگيري از افزايش آمار سزارين، نياز به استفاده از داروهاي کاهنده درد و همچنين هزينه‌هاي اضافي تحميلي را کاهش داد.

موسيقي و بيحسي ازطريق شنوايي 

 •نوعی آوادرمانی است که با استفاده از آواهای منظم، تغییرات خاص در بدن ایجاد می شود. موزیک و آوا (قرآن) باعث تولید آندروفین ها شده که منجر به اثرات مثبت جسمی- روحی- احساسی در بدن می شود.

این روش در بارداری، زایمان و فاز فعال لیبر و پس از زایمان قابل استفاده است. مدت انجام روش20 تا30 دقیقه به صورت متناوب با توجه به انتخاب مادر.