دکتر فاطمه نوده معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار گفت: گسترش ایدز در دنیا این واقعیت را بیان می کند که این بیماری هیچ نژاد، کشور، جنس و سنی را در امان نخواهد گذاشت. این بیماری ابعاد اقتصادی، امنیتی و اجتماعی جوامع را تحت تاثیر قرار داده است.
هم اکنون بیش از 36 میلیون نفر در دنیا با این ویروس زندگی می کنند. در طی این سه دهه آموزش های مستمر، اطلا ع رسانی های وسیع و هشدارهای لازم در خصوص راههای انتقال ویروس اچ ای وی به کاهش موارد ابتلا کمک شایانی نموده است.
وی افزود: مطابق آخرین آمار ارائه شده از جانب مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت تخمین زده می شود 60 هزار نفر در کشو ر مبتلا به اچ آي وي هستند.
در ایران طبق آخرین آمار، تا پایان سال 1397 تعداد مبتلایان به ویروس HIV حدود 39 هزار و 549 نفر است که 82 درصد را مردان و 18 درصد را زنان تشکیل می دهند.
دکتر نوده ادامه داد: علي رغم اقدامات اعمال شده براي كنترل همه گيري در مصرف كنندگان تزريقي مواد و كاهش شيب رشد همه گيري در اين گروه جمعيتي هنوز عمده ترين عامل گسترش همه گيري در ايران مصرف تزريقي مواد است. از طرف ديگر در چند سال اخير نشانه هايي حاكي از افزايش نقش انتقال جنسي اچ آي وي در ايران رصد شده است، به گونه اي كه سهم موارد شناسايي شده ي ابتلا از راه انتقال جنسي، به طورمداوم افزايش يافته و نشانه هايي از رخداد روابط جنسي پر خطر در بين جوانان نيز مشاهده مي شود.
رئیس مرکز بهداشت سبزوار ادامه داد: افراد مبتلا به HIV، امروزه می توانند زندگی طولانی، سالم و بهینه ای داشته باشند. مهار ایدز نیاز به عزم جدی، برنامه ریزی دقیق و همکاری بین بخشی دارد چنانچه این بیماران به موقع شناسایی شده و تحت درمان قرار بگیرند، میزان ویروس در خونشان تا حدی کاهش پیدا می کند که دیگر قابلیت انتقال ندارد. استفاده از داروهای ضد ویروس اچ ای وی هم سبب افزایش طول عمر و ارتقاء کیفیت زندگی بیماران شده و هم احتمال انتقال ویروس به دیگران را کاهش داده است.
معاون بهداشتی ادامه گفت: اجرای برنامه استراتژیک کنترل عفونت HIV و عملیاتی نمودن برنامه در سطح دانشگاه به منظور رسیدن به اهداف، به عوامل مختلفی بستگی دارد و برنامه ایدز تنها یک برنامه بهداشتی نیست، بلکه یک برنامه بین سازمانی است و سازمان های مختلف باید دست به دست هم بدهند تا بتوانیم این بیماری را مهار کنیم و به پایان آن نزدیک شویم.
امید است با توجه هرچه بیشتر به بیماری ایدز و حمایت های روانی – اجتماعی از افرادی که با این ویروس زندگی می کنند، بتوانیم نگرش های منفی و غیر علمی و تبعیض علیه مبتلایان به این مبیماری را کاهش دهیم.