روابط عمومی معاونت بهداشتی / تخم مرغ یکی از معدود غذاهایی است که می تواند نیازهای بدن را بطور متعادل تامین نماید.
عمده ترین ویژگی تخم مرغ و وجه تمایز آن ترکیب پروتئینی موجود در سفیده (60 درصد پروتئین تخم مرغ) و زرده (40درصد پروتئین تخم مرغ) و ترکیبات مهم دیگر آن نظیر کولین و لوتئین و گزانتین و تولید بسیار کم انرژی در حدود 76 کیلوکالری است.
تغذیه با تخم مرغ باعث کاهش پاسخ های التهابی در بدن می گردد.
بدلیل مطالعات متعدد از سال ها پیش توسط انجمن بین المللی تخم مرغ و بسیاری از کشورهای مطرح دنیا شعاری برای تشویق جوامع به بازگشت برای مصرف تخم مرغ و بهره برداری کامل از این ماده غذایی کامل و بدون ترس از کلسترول مطرح کردند که عبارت است از:
An egg a day is ok"" یعنی "هر انسان سالم، یک تخم مرغ در روز"
به چه افرادی بیشتر توصیه به مصرف تخم مرغ کنیم؟
مصرف تخم مرغ در زنان باردار و شیرده، کودکان و نوجوانان درحال رشد، ورزشکاران و کلیه بزرگسالان سالم و همچنین در دوران پس از بیماری بدلیل ارزش غذایی بالا توصیه اکید میشود.
مصرف یک تخم مرغ در روز در این افراد بلامانع بوده و در برخی موارد توصیه اضافه تر هم ممکن است صورت گیرد.
مصرف تخم مرغ از 8ماهگی در کودکان توصیه می شود و تا یک سالگی مصرف 1 زرده کامل یک روز در میان و از 2سالگی به بالا یک تخم مرغ در روز مناسب است.
چه افرادی باید در مصرف تخم مرغ احتیاط کنند؟
در افراد دارای بیماری هایی همچون دیابت، فشارخون بالا و قلبی-عروقی مصرف تخم مرغ تا 3عدد در هفته نیز پیشنهاد می شود؛ البته دراینصورت باید از خوردن غذاهای چرب و پرنمک همراه تخم مرغ خودداری شده و روش پخت نیز بدون روغن انتخاب گردد که در اینصورت نه تنها خطری نخواهد داشت بلکه در این گروه های خاص مفید هم خواهد بود.
واحد بهبود تغذیه جامعه
معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار