روابط عمومی معاونت بهداشتی / دکتر فاطمه نوده معاون بهداشتی دانشگاه به مناسبت بزرگداشت هفته ملی مبارزه با مواد مخدر بیانیه صادر کرد
متن پیام دکتر فاطمه نوده بشرح ذیل میباشد:
سوء مصرف مواد یکی از مشکلات اساسی در کشور های دنیا محسوب می شود که هر ساله سبب مرگ و میر بیش از 200 هزار نفر، فلاکت و نابودی هزاران خانواده، تعویق و یا کندی توسعه اقتصادی و اجتماعی جوامع، افزایش جرائم، عدم ثبات، ناامنی و گسترش عفونت ویروسیHIV می شود.سازمان بهداشت جهانی، مسئله مواد مخدر اعم از تولید، انتقال، توزیع و مصرف را در کنار سه مسئله جهانی دیگر یعنی تولید و انباشت سلاح های کشتار جمعی، آلودگی محیط زیست، فقر و شکاف طبقاتی ، از جمله مسائل اساسی شمرده است که حیات بشری را در ابعاد اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی در عرصه جهانی مورد تهدید و چالش جدی قرار می دهد.
سوء مصرف مواد یکی از چالش های اساسی ارتقاء سلامت در سراسر جهان است بنا به گزارش دفتر مبارزه با مواد و جرم سازمان ملل، 1 نفر از هر 20 نفر در گروه سنی 15 تا64 سال مواد مصرف کننده موادمخدر و غیرقانونی بجر الکل هستند. این میزان نسبت به گذشته افزایش داشته است .
علیرغم دستاورد های بزرگ بشریت در عرصه های مختلف علمی و فناوری، اقتصادی و اجتماعی، جامعه جهانی در حالی وارد قرن بیست و یکم شده است که تهدید های ناشی از مسائل و مشکلات اجتماعی، بر پیشرفت و سعادت انسان سایه افکنده و رفاه آنان را در ابعاد مختلف، با خطر مواجه ساخته است. در کنار سه بحران جهانی فقر، نا بودی محیط زیست و تهدیدات هسته ای، اعتیاد مواد مخدر و روان گردان ها به عنوان بحران چهارم جهانی قرن حاضر قلمداد شده است به گونه ای که هیچ کشوری در جهان از شوک های ناشی از اعتیاد، در ابعاد؛ فردی، خانوادگی، بهداشتی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی مصون نمی باشد.
مصر ف مواد نه تنها خود به افزایش بار بیماریها در جامعه منجر می شود، بلکه بیماران دچار سوئ مصرف مواد مانند سایر مبتلایان به اختلالات روانی با نسبت بیشتری دچار بیماری های جسمی هستند و همچنین احتمال مرگ و میر آن ها بیشتر است. به نحوی که افراد دچار سوئ مصرف مواد به طور متوسط 13/8 سال کمتر از سایرین عمر می کنند.
مشکلات مربوط به سوئ مصرف مواد در ایران سالانه میلیاردها ریال به کشور صدمه وارد می کند. کیفیت زندگی و ارزش های بنیادین جامعه ،نظیر خانواده و معنویت را تهدید می کند و ناهنجاریها و معضلات اجتماعی فراوانی را به همراه می آورد. با توجه به شرایط سیاسی-جغرافیایی ایران و گستردگی مرزهای آن با کشورهایی که تولید کننده مواد و الکل محسوب می شوند و همچنین جمعیت جوان کشور (به عنوان جمعیت آسیب پذیر و در عین حال مولد)علی رغم تعهد بالا برای مقابله با عرضه آن،مسئله سوئ مصرف مواد به یکی از چالش های اساسی کشور تبدیل شده است.
آخرین آمار رسمی منتشر شده در ایران (1394) میزان اعتیاد به مواد در ایران را در جمعیت 15 تا 64 ساله 5.4% رقمی معادل دومیلیون و هشتصد و دو هزار نفر بیان نموده است که بیشتر آن را مردان تشکیل می دهند.
مصرف مواد غیرقانونی در ایران یکی از مهمترین مسایل بهداشتی، درمانی و اجتماعی و فرهنگی به شمار میرود، بگونه ای که بیش از 90درصد مردم نسبت به مصرف مواد در جامعه ابراز نگرانی کردهاند.
26 ژوئن مصادف با 5 تیرماه روز جهانی مبارزه با مواد نامگذاری شده که در کشور ما 1 تا 8 تیرماه هفته ملی مبارزه با موادمخدر نام گرفته که امسال با توجه حساسیتهای و نگرانی هایی که درباره مصرف مواد وجود دارد دفتر مقابله با جرم سازمان ملل "پرداختن به چالشهای مواد مخدر در حوزه سلامت و بحرانهای بشری" را بعنوان شعار برگزیده و در ایران هم شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر"«همه با هم نه به اعتیاد،#یاریگر هم باشیم» را انخاب نموده است.
16.00