دسترسی سریع
سه شنبه ٠٦ آذر ١٤٠٣


 چاپ    ارسال به دوست

 

 

پیام معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی سبزوار به مناسبت 8 تیر ماه روز جهانی فنیل کتونوری (pku)

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی سبزوار به مناسبت روز جهانی فنیل کتونوری در گفتگو با روابط عمومی معاونت بهداشتی اظهار داشت:وقوع PKU در بین قومیت ها و مناطق جغرافیایی جهان، متفاوت است و حدوداً ۱ در هر ۱۵۰۰۰ تولد اتفاق می افتد.

🔹بیماری فنیل کتونوری (پی .کي. يو) يک بيماري ارثي است که از پدر و مادر به فرزند منتقل مي شود و به علت کمبود نوعي آنزيم در كبد نوزاد به وجود مي آيد. نوزاد مبتلا به علت كمبود اين آنزيم ، قادر به هضم فنيل آلانين نيست. در ادرار مبتلايان به اين بيماري موادي به نام فنيل كتون دفع مي شود، كه حاصل هضم ناقص فنيل آلانين است، به همين جهت بيماري را فنيل كتون اوري ناميده اند .

🔹در هنگام تولد کودکان کاملا سالم به نظر می رسند، با این حال اگر درمان تغذیه ای در اسرع وقت انجام نشود، ممکن است عقب ماندگی شدید ذهنی ایجاد شود. علاوه بر این، اگزما و نوعی بوی بد از پوست، مو، عرق و ادرار نیز ایجاد می گردد. از میان این علائم، نقص در سیستم عصبی مرکزی به طور ویژه ای می تواند روی سطح تحصیلی و زندگی حرفه ای این بیماران تأثیر بگذارد.

🔹درمان PKU پرهیز از غذاهای با پروتئین بالا است. برنامه غذایی کودک باید حاوی مقدار بسیار اندک فنیل آلانین باشد. به ویژه غذاهای با پروتئین نسبتاً بالا از قبیل گوشت ماهی، تخم مرغ، شیر و بیشتر حبوبات باید از برنامه غذایی وی حذف شود. با وجود این، کودک برای رشد طبیعی به پروتئین نیاز دارد و میزان نیاز هر کودک به مواد قندی، چربی و پروتئین ها باید توسط کارشناس تغذیه تعیین شود.

🔹از سال 1386 وزارت بهداشت خدمات بالینی در قالب برنامه مدون به این بیماران ارائه می دهد. وزارت بهداشت، ابتدا تیم درمان کننده در بیمارستانهای منتخب مراکز استان‌ها را سازماندهی کرد و با همکاری معاونت درمان و حوزه غذا و دارو این اقدامات را اجرایی کرد. غربالگری این بیماری در نوزادان و در شبکه های بهداشتی درمانی و کلیه معاونت های بهداشتی دانشگاههای علوم پزشکی اجرا می شود.

🔹در حال حاضر، در دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سالانه حدود 7 هزار نوزاد سه تا پنج روزه، به منظور شناسایی بیماری PKU بدو تولد، غربالگری شده و از این میان، بیماران شناسایی شده، تحت مراقبت و درمان قرار می گیرند. تیم پزشکی درمانی بیمارستان  منتخب، در استان خراسان رضوی بیمارستان اکبر در مشهد مقدس می باشد که این تیم شامل پزشک فوق تخصص غدد، کارشناس تغذیه،  مشاوره روانشناس ژنتیک می باشد. 

🔹تنها روش برای تشخیص زودرس این اختلال، انجام غربالگری نوزادان در روز های ۳ تا ۵ بعد از تولد است. تنها  با استفاده از چند قطره خون نوزاد می توان بیماری فنیل کتونوری (pku) را تشخیص داد. تشخیص زود هنگام و درمان به موقع این بیماری می تواند از عوارض جبران ناپذیر بیماری مانند عقب ماندگی ذهنی جلوگیری کند. والدین عزیز می توانند در روزهای  ۳ تا ۵ بعد از تولد نوزاد با مراجعه به نزدیکترین مراکز غربالگری مستقر در مرکز خدمات جامع سلامت از سلامت نوزاد خود مطمئن شوند.

🖌روابط عمومی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار

 

اخبار و اطلاعیه 

#دانشگاه_علوم_پزشکی_سبزوار     

را در لینک های زیر دنبال کنید. 

سایت دانشگاه:   

🆔 www.medsab.ac.ir   

پیام رسان ایتا :   

🆔 https://eitaa.com/medsabzevar   

پیام رسان بله:   

🆔  https://ble.ir/medsabzevar

 

تاریخ درج خبر: چهارشنبه ٧ تير ١٤٠٢    / شماره خبر:  ١٦٧٣٠  / تعداد بازدید:  229

 


امتیازدهی
نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر: