دکتر سید مجید غضنفری، در گفت وگو با رسانه آوای بهداشت، از آغاز پویش ملی سلامت با محوریت اطلاع رسانی تغذیه سالم از ابتدای بهمن ماه در دانشگاه خبر داد و گفت: در راستای ارتقای فرهنگ و سواد تغذیه ای جامعه و ترویج تغذیه سالم، هر ساله در بهمن ماه شاهد برگزاری پویش های ملی آموزش همگانی تغذیه سالم در سراسر کشور بوده ایم.
🔹امسال نیز پویش ملی سلامت: اطلاع رسانی تغذیه سالم، با هدف اطلاع رسانی و ارتقاء دانش آحاد جامعه در خصوص مصرف نمک تصفیه شده ید دار و همچنین افزایش مصرف شیر و لبنیات، برگزار خواهد شد.
🔹وی افزود: این پویش با همکاری واحدهای درون بخشی و سازمانهای های بین بخشی در سراسر کشور با اهداف ارتقای آگاهی، نگرش و عملکرد خانواده ها درباره تغذیه سالم، جلب حمایت سیاستگذاران و مسئولان مرتبط در حوزه غذا و تغذیه و جلب همکاری رسانه های جمعی برای آموزش جامعه و فرهنگ سازی تغذیه صحیح اجرا می شود.
🔹معاون بهداشتی دانشگاه با اشاره به اینکه شعار امسال پویش ملی تغذیه سالم در هفته اول "انتخاب همه: نمک کم اما تصفیه شده ید دار" می باشد عنوان کرد:
🔹مصرف زیاد نمک و غذاهای شور از عوامل موثر بر افزایش فشار خون و بروز بیماری های قلبی – عروقی به ویژه در افرادی که سابقه این بیماری ها را در خود یا خانواده دارند می شود. طبق تحقیقات مشخص شده است که دریافت زیاد نمک علاوه بر افزایش فشار خون، اثرات مضر دیگری نظیر سکته قلبی، پوکی استخوان، سرطان معده و آسم دارد که با کاهش مصرف نمک، بار بیماریهای غیرواگیر کاهش خواهد داشت. علاوه بر آن نوع نمک مصرفی نیز در سلامت فرد بسیار اهمیت دارد.
به همین دلیل وزارت بهداشت طی ۳۰ سال گذشته، بر مصرف نمک یددار تصفیه شده که می تواند ید مورد نیاز بدن را تامین کند تاکید می کند.
🔹از طرفي ميزان محاسبه شده يد در نمك تصفيه شده باعث پيشگيري از بيماري گواتر و به دنبال آن با عث پيشگيري ازعقب ماندگي جسمي و ذهني، سقط جنين و ... خواهد شد.
🔹یکی دیگر از تهدیدات سلامت مصرف نمک های غیراستاندارد با عناوینی مانند نمک دریا، نمک دریاچه و نمک های رنگی است، این نمک ها به دلیل اینکه فاقد ید بوده و دارای ناخالصی ها و فلزات سنگین مضر می باشند، سلامت مردم را به خطر می اندازند.
🔹هدف دیگر پویش در راستای افزایش مصرف لبنیات می باشد که شعار " از کودکی تا پیری، لبنیات: دوست سلامتی" برای هفته دوم پویش در نظر گرفته شده است
🔹درکشور ما متاسفانه سرانه مصرف شیر طی سالهای گذشته به علل مختلف کاهش یافته و از استانداردهای جهانی بیش از پیش فاصله گرفته است. طی دهه اخیر مصرف لبنیات در خانوارهای ایرانی روند کاهشی داشته است و به حدود 164 گرم در روز رسیده است که با پیشنهادهای "سبدغذایی مطلوب برای جامعه ایرانی" مبنی بر مصرف روزانه 250 گرم لبنیات فاصله بسیار زیادی دارد.
🔹مصرف شیر و لبنیات تحت تاثیر عواملی از جمله فراهم بودن، دسترسی به مواد غذایی و انتخاب های غذایی قرار می گیرد و این عوامل می تواند زمینه ساز شیوع بیماری هایی همچون فشار خون بالا، سرطان، پوکی استخوان و حتی شکستگی های متعدد استخوانی و حتی کوتاهی قد نسل جدید شود. با توجه به این عوارض و در جهت کاهش خطر ابتلا به بیماری های غیر واگیر مصرف روزانه شیر و لبنیات بسیار حائز اهمیت است.
🔹وی در پایان با تاکید بر اطلاع رسانی درخصوص پویش ملی سلامت با محوریت تغذیه ابراز امیدواری کرد؛ با توجه هر چه بیشتر به تغذیه سالم، بتوانیم نقش موثری در راستای تامین و ارتقای سلامتی مردم ایفا کنیم.