🔹در مساجد فرصتی فرآهم است برای دیدن دوستان در یک فضای معنوی، این حس تعلق خاطری که از دیدن فضای معنوی و چهره دوستان ایجاد می شود منجر به عصب دهی بیشتر به مغز و ایجاد هیجانات مثبت در اثر فعال شدن دستگاه لیمبیک مغز می شود.
🔹فعالیت هیپوکامپ که از ساختارهای لیمبیک است موجب معنابخشی است و باعث دلبستگی به محیط و دوستان می گردد. این ناحیه از مغز جزء اولین نواحی مغز است که در بیماری آلزایمر آسیب میبیند.
🔹نمازخواندن در جمع باعث می شود هوش هیجانی فرد تکامل یابد و فرصتی است برای تنظیم هیجان، از سویی اریکسون آخرین تکلیف حیات را یکپارچگی ذکر می کند یعنی کسب درجاتی از آرامش و صلح با زندگی و کل دنیا، یعنی رسیدن به نظم و حس معنوی که این امکان نیز در مساجد فراهم است و نیمی از کاربران مساجد هم سالمند هستند لذا حضور در مساجد برای سالمندان، رضایت بخش بوده و منجر به بهبود کیفیت زندگی می گردد.
🔹امروز 31مرداد و روز مساجد هست، موضوع پایان نامه من هم "طراحی ابزار ارزیابی تناسب ساختاری مساجد جهت حضور سالمندان" بود، در جلسه دفاع من یکی از اساتید فرمودند شما تو پایان نامه تون نوشتید مسجدی در سبزوار دارید که نزدیک هزار و دویست سال قدمت داره؛ آیا این واقعی هست و انقدر زود اسلام به شهر شما رسیده؟ منم با افتخار، این مسئله رو تایید کردم و گفتم اتفاقاً به همت یک خانم سالمند هم ساخته شده ... از وجه تسمیه اش صحبت شد و اینکه مناره یعنی محل نور و جایگاهی که شبها برای راهنمایی رهگذران، آتش روشن می کردند...
🔹استادی علاقمند به ادبیات هم گفتند همون مسجدی که مارال در داستان کلیدر محمود دولت آبادی اونجا میره... اینها همه برای من ضمن احساس غرور از پیشینه مذهبی و فرهنگی شهرم، یک حس شرمندگی از نداشتن علم سبزوارشناسی در من ایجاد کرد که منجر به شرکت من در جلسات ماهانه سبزوار شناسی در کتابخانه ناوی شد و حالا خیلی بیشتر در مورد بزرگان سبزوار می دونم که اکثر این بزرگواران هم در مسجد رفتن، مداومت داشتند.
🔹بد نیست این مطلب رو هم بدونیم که پامنار ما، قبل از منار جنبان اصفهان ساخته شده و در سال 266 هجری ساخته شده است. با اینکه زمانی از دفاع من به مسجد پامنار گذشت ولی سالمند دوست ترین مسجد، مسجد جامع سبزوار بود که با منار جنبان اصفهان، همزمانی ساخت دارد و با اینکه بیش از هفتصد سال از ساخت آن می گذرد ولی مناسب سازی آن جهت حضور سالمندان، فوق العاده بود.
🔹کاش با عنایت به این مسئله که در سال 2050 که در دنیا از هر شش نفر یک نفر سالمند است و در کشور ما از هر سه نفر، یک نفر سالمند هستیم، به مسئله ی مناسب سازی بناها، مساجد، پارکها، خیابان ها و از همه مهمتر مراکز و بیمارستان ها دقت بیشتری به خرج دهیم.
🔹پایان مطلب هم با ذکری که در دو قسمت وسط شبستان مسجد جامع سبزوار آمده است: عجلوا بالصلوه قبل الفوت و عجلوا بالتوبه قبل الموت